Umro Ivan Belostenec, redovnik pavlin i hrvatski jezikoslovac

foto: Roberta F.

Na današnji dan, 10. veljače 1675. umro je Ivan Belostenec, svećenik i redovnik pavlin, hrvatski jezikoslovac. Bio je prior pavlinskih samostana u Lepoglavi, Sveticama kod Ozlja i Svetoj Jeleni kod Čakovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće djelo Ivana Belostenca njegov je opsežni dvojezični latinsko-hrvatski rječnik “Gazophylacium seu latino-illyricorum onomatum aerarium” (“Gazofilacij ili riznica latinsko-hrvatskih riječi”). To je bio prvi rječnik koji je obuhvaćao sva tri hrvatska narječja. Nakon smrti Belostenca dovršili su ga i objavili pavlini Jerolim Orlović i Andrija Mužar.

Pavlinski red u Hrvatskoj

Pavlini (Red Sv. Pavla Prvog Pustinjaka) su pustinjački red koji je nastao u XIII. st. u Mađarskoj i Hrvatskoj, okupljanjem raspršenih pustinjaka u redovničku zajednicu. Red se ubrzo iz
Mađarske i Hrvatske proširio čitavom srednjom Europom. Car Josip II. ukinuo je red 1786. g. na terenu Austro-Ugarske. Tada su ugašeni i svi samostani u Hrvatskoj. Red je preživio u dva samostana izvan Austro-Ugarske, u današnjoj Poljskoj. Odatle je i počela obnova Reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1972. g. pavlini se vraćaju u Hrvatsku na inicijativu pokojnog kardinala Kuharića, u svoj stari samostan Kamensko, kod Karlovca.

Danas su u Hrvatskoj četiri samostana (Kamensko, Cavtat, Sveti Petar u Šumi, Svetice kod Ozlja), ujedinjeni u Hrvatsku pavlinsku provinciju.
Prilično je nepoznato da je zatvor u Lepoglavi bio nekada pavlinski samostan, središte vjerske, nacionalne, obrazovne i kulturne misli u sjevernoj Hrvatskoj. U Zagrebu su živjeli u velikom samostanu Remete u kojem su danas oci karmelićani.

Njihov opći doprinos hrvatskom narodu do ukidanja pavlinskog reda je nemjerljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.