Umro je Vjekoslav Vojo Radoičić: Otišao je veliki i legendarni umjetnik, jedan od naših najpoznatijih slikara i kipara

Foto: Fah

Istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar čija djela odlikuje radost igre, originalnost i nekonvencionalnost, umro je u Rijeci u 87. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930. u slavonskoj Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča.

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a prijateljevao je i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom F. Hundertwasserom. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Firenci, Londonu, Bernu, Bruxellesu, Muenchenu, Bonnu, Den Haagu, Tokiu, Melbournu, New Yorku…

U bogatom umjetničkom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek…) , radio je za televiziju, na brojnim knjigama, tekstovima za djecu i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjekoslav Vojo Radoičić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Nominiran je 2002. za prestižnu svjetsku nagradu J.Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus, a dobitnik je i Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.