Foto: Fah

Publicist, nakladnik, političar, povjesničar amater, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldstein umro je u srijedu u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz kruga obitelji.

> Dr. Begonja: Dokad će Hrvatska trpjeti Pupovčeve, Mesićeve i Goldsteinove laži

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahtjeva za ostavkom predsjednika Franje Tuđmana 1993. godine objavljenog u tom časopisu.

> Slavko Goldstein o HOS-ovoj ploči, Mesićevim snimkama, Zlatku Hasanbegoviću…

Objavio je i knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine, a kasnije i židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

> Goldstein: “Plenković zbog oportunizma nije uklonio ploču HOS-a, Hrvatska će imati poplavu ustašoidnih znakova”

Objavio je više knjiga o hrvatskoj povijesti, bio urednikom više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”. Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i nakladničku djelatnost.

> Igor Vukić: Goldstein u Beogradu lupa ko Maksim po diviziji o Jasenovcu i raspiruje mržnju

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu, a obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle. Početkom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom pobjegao i pridružio se partizanima.

> M. Koić: Slavko Goldstein – tragika, mitomanija i laž

> Matković i Pilić: Odgovor na neistine iz Goldsteinova pamfleta ‘Jasenovac – tragedija, mitomanija, istina’

> Skriva li Slavko Goldstein namjerno istinu ili nije dovoljno sposoban za njezino otkrivanje?

> Gola laž ‘povjesničara’, političara i novinara 2014. o ustanku 1941. u Srbu

Izvor: Hina/gs