Uoči zatvaranja “Strasti stvaranja” Umjetnički paviljon produžio radno vrijeme

Izložba “Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght” u Umjetničkom paviljonu zatvara se u nedjelju, 14. siječnja, uoči čega će se posljednja tri dana njezina održavanja produžiti radno vrijeme galerije.

Iz Umjetničkog pavijona su izvijestili kako je radno vrijeme produženo radi velikog interesa publike, pa će se izložba u petak i nedjelju moći razgledati od 11 do 22 sata, a u subotu od 11 do 23 sata.

Ta skupna izložba, najveći izložbeni projekt Paviljona u prošloj godini, predstavila je u proteklih više od tri mjeseca 25 autora, dajući svojevrsni presjek razvoja europske likovne scene 20. stoljeća, od predstavnika kubizma, ekspresionizma do apstraktne i fantastične umjetnosti.

Predstavljeno je šezdesetak slika, skulptura, litografija, grafika, crteža, među ostalima, Chagalla, Picassa i Miroa te prvi put i dvadesetak djela Georgesa Braquea, koja su prikazala njegov opus od početka stoljeća do polovice šezdesetih 20. stoljeća.

Hrvatska publika imala je priliku premijerno vidjeti umjetnike koji se mogu pronaći u svim pregledima povijesti moderne i suvremene umjetnosti, poput Valeria Adamija, Barbare Hepworth, Pierrea Soulagesa, Jörga Immendorffa, Erroa , a prvi put su predstavljeni i američki umjetnici, Alexander Calder, Sam Francis, Ellsworth Kelly i Paul Jenkins.

Izložba je bila i svojevrsni presjek razvoja europske likovne scene, od kubizma i ekspresionizma do apstraktne umjetnosti svjedoči o strasti koju je osnivač fundacije Aime Maeght imao prema umjetnosti, ali i strasti samih umjetnika koji su mu pomagali izgraditi Fundaciju.

“Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght” uvela je Umjetnički paviljon u godinu u kojoj će se proslaviti 120 godina svoga osnutka, a koju će završiti velikom izložbom posvećenom hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu i njegovom pariškom profesoru Aleksanderu Cabanelu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/ms