Uprava za energetiku: Moguće je da se pučke kuhinje, crkvene i karitativne udruge smatraju kupcima iz kategorije ‘kućanstvo’

pučka kuhinja uprava energetiku
Foto: Thinkstock, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Uprava za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske odgovorila je u srijedu 27. travnja na upit predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Marijane Petir o financijskom opterećenju režija za pučke kuhinje, crkvene i karitativne udruge i udruge civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor prenosi IKA u cijelosti.

Kategorija kućanstvo

Poštovani,

nastavno na raspravu koja je o praćenju zbrinjavanju i korištenju otpada od hrane i uspostavi Banke hrane u Republici Hrvatskoj, provedena na 59. sjednici Odbora za poljoprivredu, održanoj 7. travnja 2022. godine, na kojoj su sudionici rasprave upozorili kako se, zbog svrstavanja pučkih kuhinja, crkvenih i karitativnih udruga te drugih udruga civilnog društva u kategoriju poduzetnika, ograničava obavljanje njihove primarne djelatnosti, s obzirom da se navedene institucije većim dijelom financiraju iz donacija i nemaju vlastitih prihoda, svaki rast cijena energenata i režijskih troškova, koje su u obvezi platiti kao poduzetnici, utječe na obim pomoći koje pružaju krajnjim korisnicima, kojima je ista potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem navodimo da je sukladno članku 3. stavku 1. točkama 41. i 42. Zakona o tržištu električne energije (Narodne novine, br. 111/21) određeno je da je kupac iz kategorije kućanstvo – kupac koji kupuje električnu energiju za potrošnju u vlastitom kućanstvu, isključujući komercijalne ili profesionalne djelatnosti, odnosno da je kupac koji nije kućanstvo (kupac iz kategorije poduzetništvo) fizička ili pravna osoba koja kupuje električnu energiju koja nije za uporabu u njezinu vlastitom kućanstvu, uključujući proizvođače, industrijske kupce, mala i srednja poduzeća, poslovne subjekte i kupce na veleprodajnom tržištu. Isto tako, člankom 38. Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom (Narodne novine, br. 104/20, 80/21) određeno je da u kategoriju kućanstvo pripada obračunsko mjerno mjesto krajnjeg kupca ili kupca s proizvodnim postrojenjem koji kupuje električnu energiju za vlastitu potrošnju u kućanstvu, isključujući komercijalne ili profesionalne djelatnosti.

> Grad će pokriti razliku računa za plin pučkoj kuhinji na Sv. Duhu: Fra Vidović poručuje da to nije dugoročno rješenje

> Župnik Vuković iz zagrebačke Kustošije o ogromnom računu za plin: Više si ne možemo priuštiti grijanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ministar Ćorić: Gradonačelnik Tomašević je odgovoran za znatno veće račune za plin

U kojem slučaju je moguća iznimka?

U kategoriju poduzetništvo pripada obračunsko mjerno mjesto krajnjeg kupca ili kupca s proizvodnim postrojenjem koji ne kupuje električnu energiju za korištenje u vlastitom kućanstvu. U slučaju obračunskog mjernog mjesta krajnjeg kupca ili kupca s proizvodnim postrojenjem gdje se električna energija istovremeno koristi za potrebe kućanstva i za komercijalne ili profesionalne djelatnosti, obračunsko mjerno mjesto će se na zahtjev krajnjeg kupca ili kupca s proizvodnim postrojenjem razvrstati u kategoriju kućanstvo ili poduzetništvo. Obračunsko mjerno mjesto zajedničke potrošnje u zgradi u kojoj je više od polovine suvlasničkih dijelova u vlasništvu fizičkih osoba, pripada u kategoriju kućanstvo, u protivnom pripada u kategoriju poduzetništvo. S obzirom na navedeno, jasno je da trenutni zakonodavni okvir jasno određuje distinkciju između kupaca iz kategorije kućanstvo i kupca koji nije kućanstvo, na način da se veže kupovina električne energije za potrošnju u vlastitom kućanstvu.

Zaključno navodimo da ukoliko su pučke kuhinje, crkvene i karitativne udruge u okviru primjerice, župnih ureda ili samostana, dakle ako su takve udruge na istom obračunskom mjernom mjestu gdje se električna energija kupuje za potrošnju u vlastitom kućanstvu moguće je da se takve udruge smatraju kupcima iz kategorije kućanstvo, te se na taj način može smanjiti financijsko opterećenje za pučke kuhinje, crkvene i karitativne udruge, te druge udruge civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S poštovanjem,

Uprava za energetiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.