Uz Špancirfest u Varaždinu i program “Županija u malom”

Foto: Fah

Uz ovogodišnji Špancirfest, koji će se u Varaždinu održavati od 17. do 26. kolovoza, Varaždinska županija organizirat će dodatni program pod nazivom „Županija u malom“ u kojem će se predstaviti pojedine općine i gradovi, najavljeno je u ponedjeljak iz varaždinske Turističke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače u Varaždinu, mjestu gdje će se programi održavati, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević istaknula je da županija u suradnji s gradovima i općinama prvi put organizira program „Županija u malom“ tijekom kojeg će biti predstavljena gastronomska ponuda, tradicijska i kulturna baština, poljoprivredni i drugi proizvodi ovog kraja.

„Program je zamišljen kao svojevrsno španciranje našim gradovima i općinama. Predstavit će svoje autohtone proizvode, kulturnu baštinu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, glazbenike. Špancirfest nudi velik broj urbanih sadržaja, a mi ćemo ovdje predstaviti izvorno, originalno i autohtono iz raznih dijelova Varaždinske županije“, kazala je Martinčević.

Programi će se odvijati od nedjelje, 19. kolovoza, do petka, 24. kolovoza, a u tom razdoblju po jedan dan predstaviti će se grad Ludbreg, općine Bednja, Cestica i Trnovec Bartolovečki, grad Novi Marof i naposljetku grad Varaždinske Toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje tradicionalnih jela

Predstavljanje tradicionalnih jela poput „trnovečke makovnjače“ ili novomarofske pere, vina ludbreškog i cestičkog kraja, bednjanskog govora kao zaštićeno kulturnog dobra te tradicije Varaždinskih Toplica još od rimskog doba, samo je dio bogatog programa, najavili su gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, zamjenik gradonačelnika Novog Marofa Ivan Tuk te načelnici Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, Općine Cestica Mirko Korotaj i Općine Bednja Damir Poljak.

Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je da će kulturne, gastronomske i tradicionalne vrijednosti dijela Varaždinske županije biti istaknute na jednom mjestu, u trenutku kada Varaždinom prođe više od 300.000 posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Čačić – razgovori da se program proširi na cijelo Zagorje, Međimurje, Podravinu

„Na Špancirfest dolazi 80 do 90 posto ljudi koji nisu iz Varaždinske županije. Otvoreni su za nove spoznaje u pozitivnoj atmosferi. To je prilika koju ne smijemo propustiti. Najatraktivnija lokacija u gradu, atrij Županijske palače, daje priliku da fokusirano pošaljemo poruku ljepote i raznolikosti turističke, gastronomske, enološke, kulturne ponude, baštine Varaždinske županije“, rekao je župan Čačić te dodao da su već započeli razgovori da se idućih godina program s gradova i općina Varaždinske županije proširi na cijelu regiju, Zagorje, Međimurje i Podravinu.

Osim šestodnevnog programa „Županija u malom“, u dvije subote Špancirfesta u atriju Županijske palače u Varaždinu održavat će se „Bučograd“, program koji naglasak stavlja na tradiciju uzgoja buče i proizvodnje bučinog ulja u varaždinskom kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za djecu će biti organizirane radionice s temom buče, heljde i varaždinskog klipiča, a za one starije degustacije tradicijskih jela poput „kučanskog koščičjaka“, štrukli od buče, sira ili maka, kruha od heljde te varaždinskog bučinog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.