(VIDEO) 14. prosinca 2008. Bagdad – poznati “napad cipelom” na američkog predsjednika Busha

Foto: snimka zaslona

Cipele koje je al-Zaidi bacio na Busha postale su tako slavne, da je jedan saudijski poslovni čovjek ponudio 10 milijuna dolara za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji se dan 2008. u Bagdadu dogodio neobičan incident kad je irački novinar Muntadar al-Zaidi za vrijeme tiskovne konferencije bacio svoje dvije cipele na tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Svoju gestu popratio je uzvikom: “Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, pseto!” Ubrzo je savladan od strane pripadnika osiguranja i pritvoren.

Na suđenju je počinitelj dobio tri godine zatvora, no kasnije je kazna smanjena na jednu godinu. Na kraju je pušten iz zatvora nakon 9 mjeseci, zbog dobrog vladanja. Diljem arapskog svijeta javili su se izrazi potpore njegovom činu, a cipele koje je bacio postale su tako slavne, da je jedan saudijski poslovni čovjek ponudio 10 milijuna dolara za njih. Javili su se i prijedlozi da se te cipele izlože u muzeju. Amerikanci su ih na kraju uništili da bi spriječili njihovo glorificiranje.

Turski proizvođač cipela koji tvrdi da ih je proizveo dobio je velike narudžbe za taj model, čak i iz SAD-a, i morao je navodno zaposliti dodatnih 100 ljudi kako bi napravio dovoljan broj komada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.