(VIDEO) 2. svibnja 1992. Slavonski Brod – jedinstveni ratni podvig slavonskih junaka

Foto: snimka zaslona

Nema Hrvata koji nije čuo za povik Filipa Gaćine “Obadva, oba su pala”. Filip je preživio rat, ali je poginuo u razminiranju 19. rujna 1998. godine. I dok sva djeca znaju za podvig šibenskog junaka, za podvig brodske protuzračne obrane, gotovo da ne znaju ni Brođani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 2. svibnja 1992. iznad Slavonskog Broda srušeno je čak 6 MIG-ova neprijateljske vojske i to u 3 minute!

 

U cilju rušenja mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda, JNA je pokrenula najveću zračnu operaciju koju su ikada imali. Sve je krenulo 02. svibnja kada su u dva navrata borbene eskadrile bombardirajući Slavonski Brod pokušale srušiti most. U drugom napadu branitelji grada su u manje od 3 minute srušili 6 zrakoplova i poremetili planove jugoslavenskog zrakoplovstva. Most su pokušavali srušiti punih sedam mjeseci i nisu uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom drugom borbenom napadu, uvjereni u slabu proptuzračnu obranu Hrvatske vojske nakon prvog preleta, srpski avioni (6 MIG-ova 21 i 1 MIG 29) spustili su se na 350 metara visine poniranja prema mostu.

Ta greška ih je skupo koštala jer je obrana Slavonskog Broda srušila čak 6 MIG-ova u samo 3 minute, te teško oštetila MIG 29.

Inače, zbog avionskih i topničkih napada u Slavonskom Brodu je 1992. godine ubijeno 27 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ovaj događaj ne bi prepustio zaboravu pobrinuli su se dečki iz SB Filma koji su snimili dokumentarac “Most”:

U režiji SBFILM-a napravili smo dokumentarac koji priča priču o događajima u svibnju 1992.godine nad slavonskobrodskim nebom. U dokumentarnom filmu “Most” svjedočili su akteri događanja i branitelji pripadnici protuzračne obrane grada koji su srušili eskadrilu, civili koji su preživjeli stravične napade, novinari, tadašnji gradonačelnik i drugi. Osim arhivskih video i foto materijala korištene su i 3D simulacije bitke nad slavonskobrodskim nebom”, rekao je Bernard Karakaš, koji uz Borisa Predmerskog potpisuje režiju filma “Most”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Most” – postoji priča o jednom gradu i jednom danu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.