(VIDEO) 25. listopada 1991. junak Rudolf Perešin – “Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate”

Foto: Zrakoplovno-tehnička škola "Rudolf Perešin", hr.wikipedia.org

Po cijenu vlastitog života uputio se MIG-om 21 prema austrijskoj granici, prošao je otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta. Novinarima u Austriji je tada glasno i jasno rekao: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”.

Voljena supruga Ljerka, u donjem video uradku, svjedoči da je pokojni junak uvijek govorio da iz “JNA neće otići podvijena repa” i da želi da “JNA to osjeti”. 

To je i učinio ovim preletom: cijeli svijet je prenio ovu vijest.

Vojni pilot JNA, Hrvat Rudolf Perešin, na današnji je dan 1991. sa svojim zrakoplovom prebjegao u Austriju, jer se nije htio boriti protiv hrvatskih snaga i svog naroda. Bio je to pažljivo planirani prelet u kojem je u opasnosti bio samo ne Perešin, već i njegova obitelj u Bihaću. Tog je dana trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Uputio se prema austrijskoj granici, pucali su na njega, prošao je granicu otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Novinarima je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije tajno se vratio u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i postao prvi zapovjednik lovačke eskadrile hrvatskih snaga. Sudjelovao je u brojnim pobjedničkim operacijama Hrvatske Vojske.

Za vrijeme operacije Bljesak, 2. svibnja 1995. godine avion mu je pogođen, srušen, a Perešin je poginuo. Posmrtni ostaci sahranjeni su mu na zagrebačkom Mirogoju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr