(VIDEO) 27. kolovoza 1576. Tizian – talijanski renesansni genij i danas zadivljuje!

Foto: National Gallery www.commons.wikimedia.org

Upravo je u Veneciji proveo Tizian veći dio svog radnog vijeka, a ostao je zapamćen kao jedan od najslavnijih venecijanskih umjetnika uopće.

Dana 27. kolovoza 1576. umro je talijanski renesansni slikar Tizian. Puno ime bilo mu je Tiziano Vecelli, a njegovo je osobno ime izvedeno od latinskog imena Titianus (nastalog od starorimskog osobnog imena Titus). Tizian je rođen u gradu Pieve di Cadore, smještenom u alpskom području Dolomita, oko 100 kilometara sjeverno od Venecije. Upravo je u Veneciji proveo Tizian veći dio svog radnog vijeka, a ostao je zapamćen kao jedan od najslavnijih venecijanskih umjetnika uopće.

Tizian je bio jedan od najsvestranijih talijanskih slikara, jednako vješt u slikanju portreta, pejzaža, freski, vjerskih i mitoloških tema i alegorija itd. Izrađivao je slike za velik broj ljudi uključujući venecijansku vladu, crkve, vojvodu od Ferare, pa i papu Pavla III. Slikar i arhitekt Giorgio Vasari zapisao je da ne postoji niti jedan poznati gospodar, knez ili velika žena koje Tizian nije naslikao.

Tijekom svojeg dugog stvaralačkog života od 70-ak godina, nekoliko je puta promijenio stil i to do te mjere da su neki kritičari smatrali da ta djela ne mogu imati istog autora.

Ipak, cijeli je život pokazivao izrazit interes za boju, a njegovi karakteristični potezi kista i suptilna višebojnost modulacije nemaju premca na Zapadu. U portretima je uvijek nastojao dočarati karakter naslikane osobe. Smatrao je da, kako bi se nekoga ili nešto pravilno predstavilo i razumjelo, nije dovoljno prikazati samo vanjštinu predmeta ili osobe, već i obilježja društvenog ranga, kulturnog i političkog položaja te, u širem smislu, “idealnu” ličnost individue, skupinu svih značenja identiteta modela.

Tizian i njegova remek djela i danas zadivljuju svijet:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr