(VIDEO) 27. kolovoza 1576. Tizian – talijanski renesansni genij i danas zadivljuje!

Foto: National Gallery www.commons.wikimedia.org

Upravo je u Veneciji proveo Tizian veći dio svog radnog vijeka, a ostao je zapamćen kao jedan od najslavnijih venecijanskih umjetnika uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 27. kolovoza 1576. umro je talijanski renesansni slikar Tizian. Puno ime bilo mu je Tiziano Vecelli, a njegovo je osobno ime izvedeno od latinskog imena Titianus (nastalog od starorimskog osobnog imena Titus). Tizian je rođen u gradu Pieve di Cadore, smještenom u alpskom području Dolomita, oko 100 kilometara sjeverno od Venecije. Upravo je u Veneciji proveo Tizian veći dio svog radnog vijeka, a ostao je zapamćen kao jedan od najslavnijih venecijanskih umjetnika uopće.

Tizian je bio jedan od najsvestranijih talijanskih slikara, jednako vješt u slikanju portreta, pejzaža, freski, vjerskih i mitoloških tema i alegorija itd. Izrađivao je slike za velik broj ljudi uključujući venecijansku vladu, crkve, vojvodu od Ferare, pa i papu Pavla III. Slikar i arhitekt Giorgio Vasari zapisao je da ne postoji niti jedan poznati gospodar, knez ili velika žena koje Tizian nije naslikao.

Tijekom svojeg dugog stvaralačkog života od 70-ak godina, nekoliko je puta promijenio stil i to do te mjere da su neki kritičari smatrali da ta djela ne mogu imati istog autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, cijeli je život pokazivao izrazit interes za boju, a njegovi karakteristični potezi kista i suptilna višebojnost modulacije nemaju premca na Zapadu. U portretima je uvijek nastojao dočarati karakter naslikane osobe. Smatrao je da, kako bi se nekoga ili nešto pravilno predstavilo i razumjelo, nije dovoljno prikazati samo vanjštinu predmeta ili osobe, već i obilježja društvenog ranga, kulturnog i političkog položaja te, u širem smislu, “idealnu” ličnost individue, skupinu svih značenja identiteta modela.

Tizian i njegova remek djela i danas zadivljuju svijet:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.