(VIDEO) 28. srpnja 1995. Memento uoči Oluje (Ljeto 95) – veličanstvene vojne pobjede otvorile vrata za napad na Knin!

Foto: fah

Fantastičnim vojnim pobjedama HV-a u periodu od 25.-30. srpnja 1995. pod nazivom „Ljeto 95“ otvorena su vrata oslobođenju najzloglasnijeg četničkog uporišta u Hrvatskoj – Knina.

Te pobjede su bile zauzimanje strateških pozicija na prilazima Kninu, oslobođenje 1600 km2 i osvajanje dvaju vrlo jakih srpskih uporišta Bosanskog Grahova i Glamoča.

Knin je bio prvi grad u Hrvatskoj u kome je počela pobuna protiv hrvatske demokratski izabrane vlasti i prvo mjesto odakle su mnogi Hrvati protjerani iz svojih kuća i domova još na zimu 1990./1991. prije početka rata.

Knin ima dvostruku simboličko značenje za hrvatski narod: mjesto početka pobune četnika protiv Hrvatske i mjesto početka progona i etničkog čišćenja hrvatskog naroda u samom srcu njegove domovine. U Kninu se počela realizirati zloglasna ideja Velike Srbije. Tako je Knin za Hrvate postao sinonim za agresiju i Veliku Srbiju.

Što je „Ljeto 95“?

Cilj operacije „Ljeto 95“ je bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, osloboditi gradove Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobođenje Knina i ostalog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.
To su bili preduvjeti za oslobođenje cijele Hrvatske.

Operacija “Ljeto ’95.” događala se od 25. do 30. srpnja 1995. kojom je oslobođeno ukupno oko 1600 četvornih kilometara. Srbi su u sjevernoj Dalmaciji dovedeni u poluokruženje, sa samo dva moguća izlaska prema BiH, a odstupnica Knina i dalmatinskih četnika prema Drvaru i Banja Luci bila je odsječena.

„Ljeto 95“ je nastavak vojne ofenzive i nepobjedivosti Hrvatske vojske koja je počela akcijom „Zima 94“, oslobađanjem Livanjskog polja i visova Dinare, a prije toga i grada Kupresa.

Sve te vojne pobjede utjerale su strah u kosti „nepobjedivoj srpskoj vojsci“, koja je sada kada se je hrvatska strana naoružala i stvorila pravu vojsku pokazala svoje pravo lice: trpjela je poraz za porazom i u njenim redovima zavladala je prava panika i obezglavljenost.

Iako je srbijanska strana još uvijek bila superiorna u naoružanju i iako se godinama pripremala za otpor Hrvatima, moral i hrabrost Hrvatske vojske „otpuhao“ je sve srpske snove o odcjepljenju hrvatskog teritorija etnički očišćene fašističke tvorevine SAO Krajine i pridruživanju Velikoj Srbiji.

Nakon svega nekoliko dana 5. kolovoza 1995. uslijedio je novi veliki napad Hrvatske vojske na Knin koji je završio potpunom pobjedom naše vojske, oslobođenjem Knina, te sramotnom predajom i bijegom srpske vojske i četnika.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr