(VIDEO) 3. svibnja Svjetski dan slobode medija – je li borba protiv ‘fake news’ zapravo napad na slobodu medija?

Foto: fah

3. svibnja obilježava se Svjetski dan slobode medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloboda medija na globalnom nivou najniža je u proteklih 10 godina, cenzura na internetu sve je raširenija, a privatne komunikacije se nadziru više nego ikad, rezultat je istraživanja organizacije Članak 19 (Article 19).

Hrvatska se nalazi među pet zemalja svijeta u kojima je najviše narušena sloboda medija u proteklom periodu, proizlazi iz izvještaja britanske nevladine udruge Article 19 koja se bavim slobodom izražavanja i slobodom informiranja u svijetu. Hrvatska ae našla u društvu Indije, Burundija i Jemena.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv fake news – nova i opasna paradigma vladajućih elita

Borba protiv fake news postala je nova je i opasna paradigma europskih vladajućih elita, koje najavljuju kontrolu i reguliranje informacija na društvenim mrežama i neovisnim alternativnim  portalima. Protivnici takvih mjera ističu kako se iza “nužnosti suzbijanja dezinformacija” zapravo skriva cenzura interneta i društvenih mreža. Koji su stvarni izvori fake newsa?

Je li sloboda govora i pisanja zaista ugrožena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrugli stol „Sloboda medija i moć: borba protiv ‘fake news’ ili uvod u cenzuru?“ – izložba o Jasenovcu u UN-u dobar primjer iskonstruirane laži

Američki portal Breitbart news objavio je interni Google-ov dokument u kojem se tvrdi da, zbog raznih faktora, prije svega pobjede Donalda Trumpa, ali i primjerice, jačanja nacionalnih i “protusistemskih” stranaka u Europiu, američka tradicija „slobode govore“ više nije opcija u službenoj politici tog mega poduzeća. Isto tako, sve „protusistemske“ nove stranke diljem svijeta postižu uspjehe upravo zahvaljujući nevjerodostojnosti „mainstream“ medija te mudrim korištenjem društvenih mreža i inih internetskih platformi. Google-ov je dokument naslovljen „The Good Censor“ (aluzija na „Dobrog Pastira“) te indicira na opasnost da Google, kao i ostale društvene mreže, kontroliraju glavninu internetske „online“ komunikacije.

U dokumentu se spominju dvije ideje, odnosno pristupa slobodi medija: američki pristup bezuvjetne slobode govora („free speech for democracy, not civility“) i europski koji ograničava slobodu govora zbog ‘ljudskog dostojanstva’ („favors dignity over liberty and civility over freedom“), te se razmatra mogućnost okretanja, naravno, europskom pristupu. To je posebno zabrinjavajuće uzevši u obzir činjenicu da su ti internetski giganti dosad imali ulogu „neutralnih platformi“ čiji je zadatak bio čisto administrativne naravi, a sad bi trebali postati urednici („editor“), odnosno nakladnici („publisher“), što sa sobom ne povlači samo političke konotacije uređivačke politike, već i kaznenu, odnosno građansko-pravnu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu kaže bivša istraživačka novinarka Sharyl Atkinsson (radila za CNN i CBS, višestruko nagrađivana Emmy i drugim prestižnim nagradama), poznata veteranka istražiteljskog novinarstva:

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Proglašen je 1993. od strane Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj ovog dana jest podizanje svijesti o važnosti slobode medija u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.