(VIDEO) 9. travnja 1948. rođena Radojka Šverko – hrvatska glazbena diva

6. svibnja u dvorani Lisinski, obilježiti 50 godina umjetničkog djelovanja. Na fotografiji Radojka Šverko. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

“Vidjela sam puno svijeta i nisu me fascinirali ni Los Angeles, ni Hollywood, ni Rio de Janeiro, ni New York. Uvijek sam se nakon silaska s pozornice željela vratiti svojoj kući. Jako sam vezana za dom i volim boraviti u njemu” (Radojka Šverko, Novi List  )

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svim nagradama koje je u svojoj zemlji dobila, Radojka Šverko rođena 9. travnja 1948., pa tako Porinima za životno djelo i žensku vokalnu izvedbu, golem je nesrazmjer u umjetničkoj percepciji Radojke Šverko u matičnoj državi i u inozemstvu.

Iako je ostvarila impresivnu karijeru po svjetskim pozornicama, proputovala zemaljsku kuglu, bila nagrađivana na velikim glazbenim smotrama pobjeđujući čak dva puta danas planetarnu ikonu Davida Bowieja, Radojku Šverko nakon blještavih svjetala svjetskih pozornica, u vlastitoj zemlji nitko nije dočekivao, a njeni su se uspjesi tek ovlaš bilježili u medijima. Svemu unatoč, ova pjevačica moćnoga glasa, velika umjetnica i profesionalka, a iznad svega dama, glazbi je posvetila cijeli svoj život.

Glazba je njezin život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata je po raskošnom volumenu glasa, njegovoj boji i zapaženim nastupima na brojnim festivalskim nastupima u zemlji i inozemstvu. Rođena u Pazinu, na današnji dan 1948., ubrzo se s obitelji seli u Buzet gdje provodi djetinjstvo i završava osnovnu školu. Srednju školu završila je u Puli. Početke bilježi kao članica i solistica dječjih zborova. Prva natjecanja otvaraju joj puteve do lokalnih i svjetskih festivala, značajnijih nastupa i nastupa na domaćim i stranim televizijama. Iako je profesionalnu pjevačku karijeru započela 1967. godine, široj domaćoj javnosti postaje poznata nastupom na Splitskom festivalu pjesmom “Kud plovi ovaj brod”.

Prvi međunarodni uspjeh postigla je dvije godine kasnije, 1969. godine, osvojivši 3. mjesto na festivalu Atlantico Tenerife (Kanarski otoci) s pjesmom “Nuestro mundo” Alfija Kabilja. Na festivalu u Rio de Janeiru 1970. za izvedbu pjesme “Svijet je moj”, koju je također skladao Alfi Kabiljo, dobiva priznanje “The Most Outstanding Performance”, čime postaje prva umjetnica koja je ovo priznanje dobila nakon glasovite Janis Joplin.

Nagrade:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1995. Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu pjesme „Žena“
  • 1995. Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića
  • 2013. Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu “You are so beautiful” i za najbolji koncertni album
  • 2014. Porin za životno djelo i za najbolju žensku vokalnu izvedbu pjesme „Dodirni mi srce“

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.