(VIDEO) Jubilarni 30. Mladifest u Međugorju okupio desetke tisuća mladih iz 80 zemalja svijeta

Foto: Snimka zaslona

Međunarodni susret mladih katolika održava se svake godine u Međugorju, a ovogodišnji Mladifest po običaju traje od 1. do 6. kolovoza. Na otvaranju Mladifesta 1. kolovoza u 19 sati svetu misu slavio je kardinal Angelo De Donatis, Papin vikar rimske biskupije, a večernju misu svečanog zatvaranja predslavit će u ponedjeljak 5. kolovoza u 19 sati nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, javlja Radiopostaja Mir Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz desetke tisuća mladih u Međugorju, otvaranje festivala preko live streama pratilo je rekordnih 1.747.100 ljudi diljem svijeta.

Na početku svoje propovijedi kardinal De Donatis kazao je kako je “zahvalan Bogu i svima vama na pozivu da predslavim svetu misu otvaranja 30. Festivala mladih. Svima vama donosim topli pozdrav i blagoslov Svetog Oca”, a osvrnuo se i na geslo ovogodišnjeg Mladifesta.

Uoči večernje mise koju je predslavio kardinal De Donatis sa zastavama je predstavljeno svih osamdeset država čiji su predstavnici došli na Mladifest, a prije toga apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser i međugorski župnik fra Marinko Šakota održali su konferenciju za novinare, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije. Ja osobno i intimno sam uvjeren da Međugorje nudi jedan novi model nove evangelizacije. Međugorje nije pod izravnom paskom Vijeća za novu evangelizaciju, nego je pod brigom državnog tajništva. U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulaz u Međugorje”, kazao je mons. Hoser, a fra Marinko se osvrnuo na ovogodišnji program, ali i dosadašnjih tri desetljeća Mladifesta.

“Poruka Mladifesta izražena je u geslu, to je ‘Idi za mnom’. U svakom čovjeku postoji čežnja, čežnja za mirom, čežnja za istinom. Isus kaže ‘Idi za mnom’. Tu su mladi, koji tu čežnju za Isusom, čežnju za mirom tu pronalaze”, kazao je fra Marinko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među brojnim kardinalima, nadbiskupima i biskupima koji su ovih dana u Međugorju je i sisački biskup Vlado Košić u čijoj biskupiji je ove godine prvi put organiziran Mladifest po uzoru na međugorski. Svoje dojmove o međugorskom Mladifestu mons. Košić jutros je podijelio s novinarima, prenosi IKA.

„Zahvaljujem svojoj braći franjevcima koji vode ovo svetište. Ja ga rado tako nazivam. Međugorje još nije proglašeno svetištem, ali de facto je to, možemo reći, jedno svjetsko svetište. Bio sam prošle godine ovdje i razgovarao s mons. Hoserom. Bio sam i nedavno tu. Rekao mi je da je prošle godine bilo više od pedeset tisuća mladih iz 72 zemlje. To je jedno duhovne središte svijeta. Ove godine je još više zemalja koje sudjeluju – osamdeset, i to je nešto što fascinira i što je jedan fenomen i nada, pogotovo što je sada i Papa otvorio vrata da se možemo, mi pastiri, i službeno uključiti. Drago mi je da se sve više osjeća prisutnost pastira… Bio je tu kardinal De Donatis, doći će sutra i kardinal Vinko Puljić, bit će i kardinal Fisichella te brojni biskupi i svećenici. Bilo je jučer skoro 700 svećenika na misi, a tko zna koliko ih je još ispovijedalo. To je jedna velika duhovna stvarnost koja zahvaća brojne duše po čitavom svijetu“, rekao je sisački biskup mons. Vlado Košić, koji će u crkvi sv. Jakova sutra u 11 sati predslaviti misu u sklopu Mladifesta.

Sinoć su prisutni, nakon večernje svete mise od uskrsne svijeće koju je držao međimurski župnik fra Marinko Šakota, zapalili desetke tisuća svijeća i osvijetlili prostor oko crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživajte u kadrovima od sinoć koji prikazuju ljubav, zajedništvo, molitvu i pjesmu brojnih mladih koji su došli Gospi u zagrljaj na 30. Mladifest!

Večeras je na programu Procesija s Gospinim kipom i klanjanje pred Presvetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.