VIDEO Papa Franjo zatražio oprost za zlostavljanja djece od strane svećenika

papa Franjo
papa Franjo

“Osjećam da je moja dužnost preuzeti na sebe svo zlo koje su neki svećenici, značajan broj njih – očito ne s obzirom na ukupan broj svećenika – kako bi osobno tražio oprost za štetu koju su nanijeli seksualnim zlostavljanjem djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je svjesna štete. To je osobna i moralna šteta koju su počinili ljudi Crkve. Nećemo učiniti niti jedan korak unazad u borbi s tim problemom i sankcijama koje će morati biti nametnute. Naprotiv, moramo biti još jači. Zato što ne smije dirati u djecu.”

Rekao je to papa Franjo obraćajući se članovima BICE-a (International Catholic Child Bureau), međunarodne nevladine organizacije koja nastupa u obrani prava djece širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je rekao i da svako dijete ima pravo odrasti u obitelji uz oca i majku koji su sposobni stvoriti odgovarajuću okolinu za djetetov razvoj i emocionalnu zrelost. Papa je pozvao na obustavu “obrazovnih eksperimenata” na djeci i mladima, kojima se želi nametnuti diktatura jednog načina razmišljanja u ime tobožnje „modernosti“.

Papa je primjetio kako „užasi manipulacije edukacije koje smo iskusili u velikim genocidnim diktaturama dvadesetog stoljeća nisu nestali; zadržali su relevantnost pod različitim krinkama i prijedlozima.“

Kako bi se protiv toga borili papa je pozvao članove BICE-a da njeguju pravu antropološku formaciju djece, poštujući stvarnost osobe, kako bi se djecu i mlade osposobilo da odgovore na probleme i izazove suvremene kulture i raširenog mentaliteta kojeg propagiraju mass mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.