(VIDEO) Pismo majke: ‘Susrest ćemo se jednog dana, moj sine Jean-Michel, ako Bog da’

Foto: Snimka zaslona

Jean-Michel Nicolier, francuski državljanin, hrvatski dragovoljac, nestao je na Ovčari 20. studenog 1991. Njegovo tijelo još nije pronađeno. Za taj zločin nitko nije odgovarao. U tijeku je istraga Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koju provode protiv državljanina Republike Srbije. Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (UŽIVO, FOTO) Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine: Hrvatska odaje počast žrtvi Vukovara i Škabrnje

Jean-Michel Nicolier danas bi imao 53 godine. Za njegov rođendan 1. srpnja majka mu je napisala pismo u kojem mu među ostalim poručuje: “Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da”, navodi HRT:

Upravo usprkos majčinim molbama, uputio se u Vukovar.
“Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu”, tako je govorio Jean-Michel Nicolier 1991. Na pitanje zašto se odlučio biti dragovoljac, odgovorio je: “Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu… “.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više su mu puta, govorio je, predložili da izađe iz Vukovara i vrati u Francusku, ali je ostao. Na pitanje što za njega zapravo simbolizira Vukovar, odgovorio je:

“Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu”.

Iako mu je francuska ekipa ponudila da pođe s njima, odlučio je ostati sa svojim suborcima do samoga kraja. Obećanje da će se vratiti, koje je dao majci, Lyliane Fournier, nije ispunio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PISMO MAJKE JEANU-MICHELU:

“Tebi, moj sine Jean-Michel,

1. srpnja 2019. imao bi 53 godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika s Ovčare. Bez uspjeha! Prokleti rat!
Dio mog bića, uključujući i razum, otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori… Sve to čini tvoju odsutnost teškom.
“Jednog bića nema i sve je pusto”. Što se mene tiče, upravo je tako!
Stalno si sa mnom. Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mama”, napisala je Lyliane Fournier, koja je danas iz Vukovara poručila “Savjetujem da hrvatski narod ne bude pasivan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.