(VIDEO) ‘Projekt Frljić’: Kako je vrijeđao svoje kolege glumce?

Foto: Snimka zaslona

Splitska premijera predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” redatelja Olivera Frljića daje nam prigodu za prisjetiti se kako je to u Frljićevu HNK-u Ivana pl. Zajca izgledalo 2014. godine, kada je kao “završni dio trilogije o hrvatskom fašizmu” praizvedena predstava “Hrvatsko glumište”, koja je isprva trebala biti najnovijom inačicom “Hrvatskog Fausta” Slobodana Šnajdera, ali je, uslijed niza neslaganja s Frljićem, Šnajder tijekom pripremanja predstave sudskim putem zabranio da se ta predstava na bilo koji način referira na njegovu dramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Peticija za prekid prikazivanja predstave ‘Hrvatsko glumište’ i otkaz Oliveru Frljiću

“Frljić je skinuo predstavu jer je nije ni mislio raditi”, rekao je tada Šnajder, a predstava je ubrzo preimenovana u “Hrvatsko glumište” – stari naslov je valjda jedino što je i dijelila sa Šnajderovim predloškom. “Da je 1939., Oliver Frljić bi me predao partijskom krvniku”, kazao je također autor drame koja problematizira inscenaciju Goetheova Fausta u Hrvatskom narodnom kazalištu u doba NDH.

“Hrvatsko glumište” postalo je najpoznatije po tome što tijekom predstave glumci skidaju hlače te se na njihovom donjem rublju vide portreti Zlatka Viteza, Mile Budaka, Ozrena Prohića, Jasena Boke, Joška Juvančića, Krešimira Dolenčića, Jakova Sedlara i Anje Šovagović Despot, čijim se imenima i predstavljaju. Na stražnjoj strani donjeg rublja su pak portreti Snježane Banović, Vitomire Lončar i Slobodana Šnajdera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječki intendant g. Frljić i glavni dramaturg Marin Blažević u riječkom HNK postavili su predstavu “Hrvatsko glumište” koja profanira i obeščašćuje kršćanske simbole: Euharistiju, Križ i Gospu vrijeđajući vjerske osjećaje stanovnika grada Rijeke, kao i cijele Hrvatske. Premijerno prikazana na Dan sjećanja na Vukovar, hrvatske branitelje prikazuje kao fašiste, vrijeđa neistomišljenike čelnih osoba riječkog HNK prikazujući njihove likove i imena na donjem rublju glumaca”, navelo se u tekstu peticije kojom se tražilo prekidanje prikazivanja predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samoprozvana CSI ekipa za fašizam i svekoliko osvještenje, manjine, delfine i potlačene, predano obavlja svoj estradni posao”, napisao je tada redatelj Krešimir Dolenčić u pismu kojeg kao reakciju šalje i članovima Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU). “Izvadili su komad mojeg razgovora iz devedeset prve, očistili ga od ‘nevažnog konteksta’ događaja iz te godine, pa kao i onaj odvjetnik u Haagu, očekuju valjda pravednu osudu kako meni, tako i dijelu glumišta za poticanje na zločin, ubojstva, genocid nad cijelim narodima i sve što uz to ide”, navodi Dolenčić.

Dolenčić je istaknuo kako izmišljanje konteksta u svrhu promocije isključivo samoga sebe, ne spada u domenu onoga što je on studirao, pa ne može ići u dublje detalje te anamneze, ali svakako uz onu „dabogda ti se Andrija Jarak ispred kuće javljao“, treba dodati i „dabogda te Frljić u obranu uzeo“. “Mene uzeo citirati, a čujem i da sam lice u predstavi. Velika je to čast”, napisao je Dolenčić članovima HDDU.

> Frljićeva hrpa gluposti: optužuje Hrvatsku za agresiju na BiH, a branitelje za pokušaj državnog udara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predstavu nažalost ili na sreću nisam gledao, ali sve što dolazi od Frljića i njegovih patrona, bolesnika, mislim da je mimo umjetnosti i mimo onoga što ovaj posao jest. Sve dok Obersnel i većina u riječkoj Skupštini budu svršavali na ono što Frljić radi, to će štimati, a kad prestanu, prestat će štimati. No tragično je za Rijeku da odlukom gradskih vlasti bira Frljića i vraća nas na balkansku kaldrmu umjesto na mjesto koje bi trebala zauzimati’, rekao je tada Sedlar.

> Frljićeva predstava o ‘hrvatskom fašizmu devedesetih’ uz obljetnicu stradanja Vukovaraca

Snježana Banović, čija je fotografija također završila na donjem rublju Frljićevih glumaca osvrnula se na onaj aspekt predstave koji hrvatsku kazališnu scenu iz 1990-ih proglašava fašističkom. “Pojma nemaju o ’90-ima u našem kazalištu, a promaklo im je ono što i maćuhice oko zagrebačkog HNK znaju pa ih podsjećam da sam upravo ja, zbog propitivanja istog problema, zauvijek izbačena prije 14 godina iz hrvatskog kazališta. Da je 1941., mi koji se ne slažemo s njihovim ‘umjetničkim konceptom’ završili bismo u logoru ili izabrali šumu.”

> Frljić na riječki HNK izvjesio: ‘Predsjednice – dobrodošli u hrvatsko glumište’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni su pak”, rekla je također, “kao i svaki politički instalirani kadar, potpuno sigurni, a bahatost im proizlazi iz činjenice da su zaštićeni političkom samovoljom riječkoga gradonačelnika kao lički medvjedi”. “Rezultat njihove totalitarne vladavine bez ikakva znanja o vođenju kazališta je bankrot programa i kaos u pogonu HNK Ivana pl. Zajca”, zaključila je Banović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.