(VIDEO) Proslavljena 26. obljetnica 4. gardijske brigade: Predsjednica i ministri pjevali ‘Lijepa li si’

Foto: snimka zaslona

Središnja proslava obilježavanja 26. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar–Kitarović, počela je u petak ujutro polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen pločom na istočnom ulazu u Vilu ‘Dalmacija’, u kojoj je brigada i 1991. utemeljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je uslijedio okrugli stol u organizaciji Ministarstva branitelja, a na kojem se govorilo o zadružnom poduzetništvu. Ondje se raspravljalo o ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva te o potpori braniteljskim zadrugama, posebice o otvaranju mogućnosti da njihove proizvode otkupljuje Pleter usluge d.o.o. Tom prilikom predstavljeni su i EU projekti Ministarstva hrvatskih branitelja, donosi portal 4. gardijske brigade.

Pred spomen kapelicom Svetog Križa, u poslijepodnevnim satima, položeni su vijenci u sjećanje i na vječnu slavu našim suborcima, Moto klub 4. gardijske brigade je, završivši karavanu ’26 krunica za 26 godina’ posljednju krunicu položio uz imena svoje braće po oružju. Svetu misu zadušnicu za poginule, nestale i umrle pripadnike brigade predvodio je don Marko Medo, kapelan Ministarstva obrane i Zapovjedništva GS OS.

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održana je i svečana akademija uz nazočnost velikog broja veterana 4 GBR i drugih postrojbi te obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja. Na akademiji je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i saborski zastupnik Miro Bulj, izaslanik predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade, ministar obrane i ratni zapovjednik 4. GBR Damir Krstičević, načelnik GS OSRH i ratni zapovjednik 4. GBR general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici, predstavnici MORH-a i OSRH, kao i drugih državnih institucija, lokalne uprave i samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutnima se obratila predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši da je ratni put 4. gardijske brigade, slikovito rečeno, dnevnik pobjeda – od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika i Maslenice do Dubrovnika i Dubrovačkog zaleđa. “Posebno treba istaknuti operaciju ‘Zima 94,’ ‘Skok 1’ i ‘Skok 2,’ ‘Ljeto 95, ‘Maestral’ te, posebice, krunu svih pobjeda: vojno-redarstvenu operaciju ‘Oluja’. Nakon tih dana, ime legendarnih ‘Paukova’ ostalo je upisano velikim slovima u hrvatskoj povijesti“. Pozvala je i na zajedništvo naglasivši: “Zajedništvo kojem smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća bilo je presudno za oslobađanje hrvatske države”.

Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je poručio:

“Ponosan sam što sam bio dio stroja nepokolebljive domoljubne pobjedničke hrvatske garde, one koja je znala da slobodu nitko ne poklanja, nego se trebamo izboriti viteški, časno. Tamo gdje su se pojavile crvene beretke rađala se nada. Četvrta brigada je dobila sve svoje bitke, znajući da se iza naših koraka rađa sloboda… Nikad ne smijemo zaboraviti kako je temelj naše državnosti i zalog budućnosti – naš Domovinski rat“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanoj akadamiji nastupilo je više od 150 izvođača, a među kojima su bili operni prvaci Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Nelli Manuilenko i  Špiro Boban, Orkestar Hrvanske ratne mornarice, ženska klapa ‘Narenta’ iz Mostara, Klapa HRM ‘Sveti Juraj’ i  Klapa Policijske uprave splitsko-dalmatinske ‘Sveti Mihovil’, Kaštelanske mažoretkinje, Dječji zbor ‘Kostanje’ te Kulturno umjetnička udruga iz Vrlike. Program je vodila dramska umjetnica Mladenka Gruica. Video s prekrasnom atmosferom na svom profilu na Facebooku podijelio je i poznati pjevač Marko Perković Thompson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.