(VIDEO) Tri žene koje su osvojile jazz scenu – upoznajte Hrvatice za koje zna svijet

Foto: Thinkstock

Jazz scena u Hrvatskoj buja iako prepoznavanje doživljava uglavnom na međunarodnom planu.  Tri jazz heroine drmaju hrvatskom, ali i svjetskom jazz i glazbenom scenom: Valerija Nikolovskom, Franciska Fis i Ines Tričković. Ova posljednja sprema se za skorašnji nastup u svjetski prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jazz glazbu danas se smatra vrhunskim dosegom u glazbenoj tradiciji uopće no cijela je priča krenula skromno i bazično u čemu je, jasno, američko robovlasništvo igralo ključnu ulogu. Korijeni jazza (a i bluesa) vezani su uz rane napjeve na plantažama, a svojim razvojem jazz se preselio u zadimljene barove po predgrađima. Danas ga se podučava na sveučilištima i jazz glazbenici nisu više samouki ovisnici o raznovrsnim opijatima već često dolaze iz dobrih, imućnih obitelji, a glazbeno znanje stječu institucionalno.

U nas ova ponajprije improvizatorska glazba postoji u organiziranom obliku preko šezdeset godina, a jednim se od začetnika smatra nezaobilazni, nedavno preminuli Boško Petrović. Dojam je ipak, da se radi o glazbi koja je pomalo na glazbenim marginama. S jedne strane kao da privlači intelektualne snobove, a s druge zadrte ljubitelje i znalce. Instrumentalni jazz smatra se teško ‘prohodnijim’ oblikom te glazbe, no vokalna varijanta čini se bližom prosječnom uhu.

U posljednje vrijeme pojavila se nekolicina izvrsnih ženskih vokala na hrvatskoj jazz sceni. Poprilično samozatajno one utiru svoj put do publike nastupajući (baš kao oni stari jazzeri) po zadimljenim klubovima ali i jazz festivalima kojih je sve više. Neke od njih probile su se i na svjetsku scenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valerija Nikolovska

Nekoć je punila velike dvorane hitovima s grupama Mayales i Songkillers, a danas puni prostore klubova i pozornica jazz festivala atmosferičnim autorskim jazzy skladbama. Iza sebe ima objavljena 2 samostalna albuma, a snimljen je i novi s Big Bandom Hrvatske radiotelevizije. Baveći se blues, gospel, acid jazz, jazz, funk, soul glazbom kao interpretator i autor tekstova i glazbe surađivala je s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačićek, Ivanom Kindl, Elvisom Stanićem…

Franciska Fis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajna jazz glazbenica koja uz autorske stvari izvodi i standarde iz pedesetih i šezdesetih godina.

Njen glas se ne sluša, on se doživljava čitavim tijelom. I to je ono što ju izdvaja među mnogim glazbenicama. Unatoč zaista posebnom pjevačkom talentu, ona je samozatajna i s obje noge je čvrsto na zemlji.

Počela je s komercijalnijom glazbom da bi se nakon toga okrenula jazzu. O svom glazbenom razvoju kaže: “Počela sam ustvari kao rokerica s probama u atomskom skloništu u Novom Zagrebu, a onda sam od osamnaeste godine počela profesionalnije pjevati, a s dvadeset sam postala prateći vokal grupe Boa. Nakon Boe sam radila uglavnom kao studijska glazbenica, a nakon toga, oko 2000-te godine, aktivno sam i intenzivno krenula raditi jazz“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ines Tričković

Mlada jazzerica iz Dubrovnika koja je daleko dogurala te danas surađuje s eminentnim svjetskim imenima, a u Hrvatskoj više ni ne živi. Osobna ju je emocionalna priča odvela u Kinu.

Unatoč uspješnoj svjetskoj karijeri, za ovu dobitnicu Porina mnogi u Hrvatskoj još uvijek nisu čuli. Ines Tričković postala je afirmirana jazz pjevačica bez skupih reklama i menadžera, ali i bez pomoći slavnog ujaka. Samouka, bez ijednog dana formalne glazbene naobrazbe, već je kao trogodišnjakinja odabrala svoj poziv. Dobila je i Porina za najbolju izvedbu jazz skladbe za pjesmu Lamento, s albuma “Runjić in Blue” 2014. godine. Njena adresa je kineska, ali karijera svjetska pa se tako Ines sprema za skorašnji nastup u Carnegie Hallu sa svojim albumom koji je snimila u New Yorku. Koncert je zakazan za 6. travnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.