(VIDEO) Ususret Božiću: Najljepše adventske pjesme

Foto: GettyImages

Hrvatske adventske pjesme duboko su ukorijenjene u kulturi hrvatskog naroda. Početkom došašća počinju pripreme za blagdan Božića, a adventske pjesme se najviše pjevaju na misama zornicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mnogim župama sačuvane su i njegovane zornice sve do danas

Svakog jutra dok se mnogi bude na posao i nevoljko po mraku odlaze u novi dan, tisuće i tisuće u Hrvatskoj već radosno stoje po brojnim osvijetljenim crkvama, mole se i pjevaju adventne pjesme radosno čekajući Kralja Krista koji ima doći.

Te mise imaju i pokornički značaj, jer vjernici moraju ustati rano da se stigne u crkvu i četverotjednoj pobožnosti odriču se sna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mise zornice svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Kroz slavlje tih misa narod je stvorio posebne adventske pjesme, pa tako i vjernici u hrvatskom narodu. I one su plod hrvatskoga vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovu dolasku, a napose opjevaju ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovu dolasku.

Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi. Ona pokazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak. To se zorno vidi iz hrvatskih crkvenih pjesmarica 17. i 18. stoljeća koje sadrže brojne adventske pjesme, dok pjesmarice 19. stoljeća donose manji broj adventskih pjesama.

Neke od poznatijih su: “Padaj s neba”, “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, “Poslan bi anđeo Gabrijel”, “Ptičice lijepo pjevaju”, “Visom leteć ptice male”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim adventskim pjesmama izražava se radost skorom dolasku Božića i potiče se vjernike, da se duhovno pripreme za blagdan Božića te se iskazuje se štovanje Blažene Djevice Marije.

Ako ste kojim slučajem zaboravili neke, donosimo kratki podsjetnik nekih od najpoznatijih adventskih pjesama:

“Padaj s neba”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst pjesme “Padaj s neba roso sveta” prvi je put tiskan 1861., u Osijeku, u katekizmu pjesmarici pod naslovom “Kratki nauk kerstjansko-katoličanski”, no autor tekst ove izvanredne adventske pjesme ostaje nam nepozat.

“Poslan bi anđeo Gabrijel”

Ova poznata adventska pjesma nalazi se u Cithari octochordi – zborniku hrvatskih crkvenih pjesama iz 18. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još adventskih pjesama pronađite na Frendica.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.