Povijesni događaj – izraelski i palestinski predsjednik zajedno molili za mir

Papa Franjo primio je u Vatikanu izraelskog Shimona Peresa, palestinskog Mahmouda Abbasa i patrijarha Bartolomeja, te zajedno s njima molio za mir. Ovo je prvi puta da dvojica predsjednika zajedno mole za mir. U Vatikan su došli na poziv pape Franje koji im je uputio tijekom svog kratkog, ali intenzivnog boravka u Svetoj zemlji, prije dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja mira je teška, ali život bez mira je konstantna muka.” Riječi su pape Franjne s kojima je pozvao izraelskog i palestinskog predsjednika da dođu u Vatikan da mu se pridruže u “iskrenoj molitvi Bogu za dar mira”.

Dvojica predsjednika stigli su u pratnji delegacije od oko 20 ljudi koji zastupaju različite vjerske zajednice prisutne u obje države. U susretu je sudjelovao i vođa pravoslavnog svijeta – carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I, koji je igrao središnju ulogu u Papinom nedavnom hodočašću u Jeruzalem.

Papa Franjo bio smješten je između dvojice predsjednika, Peres s njegove desne, a Abbas s njegove lijeve strane. Molitva za mir započela je nakon kratkog glazbenog uvoda i objašnjenja njezina značenja. Prvo se molila židovska molitva, potom kršćanska, te muslimanska. Molitvom se traži oprost i molitve Bogu za dar mira. Nakon molitve Franjo, Peres, Abbas i patrijarh Bartolomej I. zajedno su zasadili stablo masline – simbol mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči susreta Vatikan je naglasio da Papa ne želi ulaziti u politička pitanja izraelsko-palestinskog sukoba. Politika ima svoje vrijeme, a susretom se želi načiniti pauzu kako bi se i s molitvom gledalo na stvarnost u Svetoj zemlji. Smisao susreta, kao što je kazao i papa Franjo, je molitva Boga za dar mira. To je određena pauza u odnosu na politiku.

Podsjećamo, u domovinu svojih predaka Židovi su se počeli masovno useljavati iz Europe u prvoj polovici 20. stoljeća kada se to područje našlo pod britanskim protektoratom. Sukobi s domicilnim arapskim stanovništvom koje se osjećalo ugroženo počeli su rano. Uslijedile su arapske revolucije 1929. i 1933. Drugi svjetski rat, veliko stradanje Židova u Europi, ali i podrška izraelskih Židova saveznicima učvrstili su položaj Židova koji su željeli vlastitu državu. Ali Arapi nisu bili spremni prepustiti svoju domovinu.

14. svibnja 1948. proglašena je država Izrael, a već dan nakon toga počeo je prvi izraelsko–arapski rat. Sukobi koji su se u više navrata prerastali u otvoreni rat traju do danas. Žrtve su s obje strane sukoba velike i posljednjih godina sve se glasnije stavovi da je vrijeme da međunarodna zajednica prizna Palestinu kao državu i tako osigura mir na ovom dijelu Bliskog istoka. U tom smislu može se čitati i konačno primanje Palestine u Ujedinjene narode iako još u statusu promatrača. Ipak za postizanje mira između Izraela i Palestine potrebno je i međusobno priznanje od obe sukobljene strane i zajednički napor za mir. Nadamo se da je ovaj povijesni susret korak na pravome putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.