Više od 700 sudionika na Festivalu svete Cecilije u Varaždinu

Festival svete Cecilije Varaždinske biskupije, koji se tradicionalno, gotovo od njezinog osnutka, održava u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu okupljajući crkvene zborove iz svih krajeva mjesne Crkve, i ove je godine okupio više od 700 crkvenih pjevača, napominju iz Varaždinske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje je zborovanje u prepunoj katedrali 22. studenoga na sam blagdan zaštitnice crkvene glazbe okupilo 26 crkvenih zborova koji su poput jednog velikog zbora strukovno vješto i molitveno zauzeto otpjevali niz skladbi u čast Krista Kralja. Okupljeni u predvečerje svetkovine Krista Kralja crkveni su pjevači sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s više svećenika i župnika iz zajednica koje su nastupile.

Sve je okupljene u skladnom duhovnom i glazbenom zajedništvu na 13. Festivalu uvodno pozdravio rektor katedrale mons. Blaž Horvat koji je ujedno zahvalio crkvenim pjevačima na njihovu predanom angažmanu u duhovnoj glazbi kojim obogaćuju liturgije u svojim župnim zajednicama. Zahvalio je svim sudionicima što su se odazvali susretu u čijem je središtu ovaj put bio koral koji se odlikuje svečanošću, jednostavnošću i pobožnošću. Biskup Mrzljak čestitao je svima blagdan njihove nebeske zaštitnice poručivši svim pjevačima kako njihovo pjevanje uljepšava svaku misu i čini je radosnijom poput sunca koje je ukras svakom danu.

U homiliji je biskup kazao kako izvođenjem crkvene glazbe pjevači ne žele samo nastupati, nego žele svjedočiti svoju vjeru i radost i ljepotu kršćanskog života svoje obiteljske i župne zajednice. Zaželio je svima da im zajednički susreti pomognu u duhovnoj obnovi i rastu u vjeri te da ih na tom putu prati njihova nebeska zaštitnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikim zborom ravnao je organizator susreta, voditelj biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i katedralni orguljaš i zborovođa meastro Anđelko Igrec, a na orguljama pratio ga je katedralni orguljaš i zborovođa Višeslav Jaklin.

Na kraju slavlja biskup Mrzljak uz molitvu i blagoslov podijelio je poslanja novim psalmistima, njima 35-ero iz više župa biskupije.

Inače, ovogodišnjem zborovanju prethodile su opsežne pripreme koje su, osim proba, uključivale i nekoliko susreta zborovođa s maestrom Igrecom u Biskupskom ordinarijatu, te probe i zajedničke mise po dekanatima u Močilama, Kotoribi, Tužnom, Sračincu, Murskom Središću, Jalžabetu, sv. Nikoli u Koprivnici i sv. Josipu u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.