Zagreb Book Festival dovodi u Zagreb Jensa Lapidusa

Novi književni festival Zagreb Book Festival u svojem će premijernom izdanju od 18. do 24. svibnja u Zagrebu okupiti tridesetak domaćih i inozemnih autora, a jedna od zvijezda festivala bit će švedski pisac krimića Jens Lapidus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene švedske književne scene, autor hvaljene “stockholmske trilogije” – “Laka lova” (2006.) i “Nemoj zajebat” (2008.), obje objavljene u nas u izdanju VBZ-a i prijevodu Danila Brozovića, te još neprevedenog “Life Deluxe” (2011.), bit će jedan od sugovornika prvog večernjeg programa ZBF-a u ponedjeljak, 18. svibnja.

U razgovoru sa spisateljicom Ivanom Simić Bodrožić i urednikom Stjepanom Ravićem, Lapidus će u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) predstaviti svoju furioznu prozu obilježenu kratkim, dinamičnim rečenicama i žargonom ulice, u kojoj razotkriva kriminalni milje Stockholma.

Lapidus (1974.) je stručnjak za kazneno pravo i radi u jednom od najuglednijih švedskih odvjetničkih ureda, te je i sam branio neke od najnotornijih švedskih kriminalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo je gostovanje jedno od preko četrdeset književnih događanja koja će u MUO-u i na platou ispred njega pod krilaticom “Kriminalno dobre knjige” okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora.

Malo o festivalu

Festival je zamišljen kao godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva. Svake godine jedna će država biti partner festivala, na kojemu će se predstaviti njena književnost i kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine to su krimići i Švedska, čiji kriminalistički romani posljednjih godina osvajaju svijet, a u festivalske programe uključulo je više od dvadeset hrvatskih nakladnika.

Uz Lapidusa, od autora koji su dosad potvrdili dolazak u Zagreb, s hrvatskom će se čitateljskom publikom na festivalu družiti i turska novinarka i književnica Ece Temelkuran.

Jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica u Zagrebu je već gostovala u listopadu 2013. u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu, koji također organizira Naklada Ljevak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je predstavila hrvatski prijevod svoje knjige “Planina boli: s onu stranu tursko-armenskog sukoba”, a na ZBF-u će predstaviti svoj najnoviji roman objavljen u izadnju Naklade Ljevak “Žene koje pušu u čvorove” u prijevodu Anđelka Vlašića.

Temelkuran (1973.) je dvaput proglašena najčitanijom političkom komentatoricom u Turskoj. Redovito objavljuje u turskim ali i inozemnim tiskovinama, poput britanskog Guardiana, Le Monde Diplomatiquea i drugih. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima i nagrade Pen for Peace te nagrade za turskog novinara godine, a 1996. novinarkom godine proglašena je i u Njemačkoj. Objavila je dosad desetak knjiga a na hrvatskom joj je nedavno izašao i roman “Zvuk banana” (Hena com).

Na ZBF-u će sudjelovati u petak 22. svibnja na tribini “Ritam zločina” o filozofsko-socijološkom pristupu kriminalu, nakon čega će usijediti promocija njezina novog romana u razgovoru s Ivanom Simić Bodrožić i urednikom Kristijanom Vujičićem.

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti neka od najjačih švedskih imena kriminalističkog žanra, prvi ZBF predstavit će i domaće autore. Merita Arslani, Teofil Pančić, Želimir Periš, Darko Macan, Goran Tribusson, Nada Gašić, Pero Kvesić, Edo Popović, Drago Hedl, robert Perišić, samo su neki od domaćih autora koji će sudjelovati u festivalskim promocijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival ima i poseban program namijenjen najmlađim ljubiteljima knjige, održat će se i nekoliko okruglih stolova s temama vezanim uz kriminalistički žanr, a festival prati i bogat popratni glazbeni i lounge program. Na prodajnim štandovima ispred i unutar MUO-a bit će ponuđeno preko tri tisuće naslova, a posjetitelji će se moći opustiti i uz prigodnu gastronomsku ponudu.

Festival su podržali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i švedsko veleposlanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.