Zagrebačka Noć muzeja na više od pedeset lokacija

Noć muzeja u Zagrebu odvijat će se s petka na subotu na više od pedeset lokacija diljem grada, s programima koji svake godine potiču Zagrepčane da obiđu muzeje koji, smješteni u neka od najljepših i za tu priliku posebno dotjeranih gradskih zdanja, i sami postaju svojevrsni izlošci vrijedni razgledavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački muzeji tradicionalno su pripremili bogati program, u okviru kojega uz stalne postave donose dodatne sadržaje, radionice, projekcije filmova, koncerte, nove izložbe.

Muzej Mimara izložbom odaje počast svom donatoru Anti Topiću Mimari, Muzej suvremene umjetnosti predstavlja izložbu “Sjećanja jedne pijanistice” Marije Novaković i novi mural kolektiva “Pimp My Pump”, a Muzej za umjetnost i obrt uz stalni postav, predstavlja aktualne izložbe talijanske kinetičke umjetnosti, Milana Trenca i druge.

Arheološki muzej prisjetit će se utemeljitelja Narodnog muzeja te njihovog doprinosa u prikupljanju arheološke građe koja je i danas neizostavan dio njegova fundusa, a omogućit će posjetiteljima da razgledaju izložbu “Aquae Iasae” uz pomoć 3D naočala te virtualno prošeću tim starim rimskim svetištem. Novootvoreni stalni postav antičke zbirke s više od 40 tisuća predmeta nudi mogućnost slikanja selfija sa portretom carice Plautile, popularne Solinjanke.

Strossmayer u središtu zanimanja Noći muzeja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stalni postav i samu zgradu posjetitelji Hrvatskog državnog arhiva imat će priliku razgledati izbor iz izvornoga arhivskog gradiva Hrvatskoga državnog arhiva o Strossmayeru, kojemu je posvećena ovogodišnja tema Noći muzeja, te izložbe Državnog arhiva u Osijeku “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera” i Hrvatskoga državnog arhiva “Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA (od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata) – Odabrane teme”.

Svaki puni sat prikazivat će se dokumentarni film iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva “Josip Juraj Strossmayer – Između stvarnosti i vizije”.

Strossmayerom će se baviti i Muzej grada Zagreba. U temi Donji grad stalnog postava, uz maketu zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, posjetitelje će pozdraviti sam Josip Juraj Strossmayer, dok će se kroz stalni postav predstaviti druge važne osobe hrvatske kulture. Bit će tu, među ostalima, utemeljitelj zagrebačke biskupije kralj Ladislav I. Arpadović, prvi zgrebački biskup Duh, povjesničar, političar i književnik Ivan Kukuljević Sakcinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Strossmayer nije bio neposredno vezan za rad Etnografskog muzeja, u zbirkama čuva predmete što su mu ih, slijedom njegova vjerskog, kulturnog, društvenog i političkog djelovanja, darovali pojedinci iz različitih dijelova južnoslavenskog područja tadašnje Habsburške, tj. Austro-ugarske monarhije.

Za Noć muzeja prikazat će etnografske predmete iz nekoliko muzejskih zbirki, uglavnom uporabne i dekorativne namjene, a za Muzej su otkupljene kao dio ostavštine Zlate Lubienski, ostavštine Strossmayer-Adrowski.

Uz izložbu “Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini” djelatnici Muzeja kostimirat će se u nadnaravna bića, a organizirat će se i koncert na cimblau, pedagoška radionica i vilinske priče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija Klovićevi dvori istaknut će važnost privatnih inicijativa unutar institucioalnih okvira, dok će Gliptoteka HAZU uz izložbu skulptura Ivana Meštrovića prikazati i dokumentarni fim o njegovu radu.

Raznovrsni program – od naive do pucanja u umjetnike

Hrvatski muzej naivne umjetnosti predstavit će, među ostalim, tehniku slikanja na staklu, a Hrvatski povijesni muzej najaviti skorašnju izložbu o burnoj 1945. godini u Hrvatskoj.

Nizu muzeja pridružit će se i manje galerije, primjerice u Galeriji Mala na Trgu bana Jelačića otvorit će se samostalna izložba crteža i grafika istaknute hrvatske umjetnice Jagode Buić, koja će biti prisutna u izložbenom prostoru i govoriti o najnovijim crtežima na temu izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oris Kuća arhitekture će u Noći muzeja proslaviti prvu godinu postojanja, izložbom skica, maketa, kolaža fotografija i video uradaka poznatih arhitekata koji će predstaviti svoj rad u proteklih godinu dana.

Zanimljiv događaj priredilo je i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – polazeći od citata “’Umjetnik je životinja za odstrel”’ vizualne umjetnice Mia Orsag i Martina Miholić osmislile su za galeriju PM performans “Pucanj u prazno?”.

One će ispuniti prostor galerije s petstotinjak balona napunjenih helijem, a na svakom od njih ispisat će ime jednog, živućeg hrvatskog umjetnika, na temelju prijedloga koje su primile putem Facebooka. Posjetitelji će pucanjem iz ‘airsoft puške’ imati priliku ‘odstrijeliti’ svoje umjetnike čime, kažu umjetnice i zaposlenice HDLU-a, “proučavaju odnos kustosa i umjetnika te njihovih pozicija – pozicija moći i nemoći”.

U program se uključile gospodarske, sakralne i školske ustanove

Zagrepčanima se nudi i niz sadržaja koji nisu nužno vezani uz umjetnost, no podsjećaju na bogatu baštinu i zadovoljavaju raznovrsne interese građana.

Tako će Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju organizirati večer na kojoj će se uz degustacije piva moći zaplesati i donirati predmete vezane uz pivarstvo, Tehnički muzej organizira uvijek posjećena predavanja u Planetariju i pokuse u Kabinetu Nikole Tesle, a građani koji ga posjete mogu usput u njegovu susjedstvu posjetiti Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović i podsjetiti se na slavne dane Cibone i jednog od najvećih hrvatskih sportaša, legendarnog Dražena.

Tiflološki muzej potrudit će se naučiti posjetitelje arhaičnom jeziku 19. stoljeća kojim je govorio Vinko Bek, utemeljitelj tog muzeja, a zabavit će ih koncertom Zdenke Kovačiček.

Veterinarski fakultet otkriva fundus svoja tri zavodska muzeja koja će prikazati povijesni razvoj veterinarstva u Hrvatskoj, te rijetke i vrijedne preparate s područja anatomije i veterinarske patologije, dok će FER izložiti stara računala i predstaviti retro video-igrice poput Super Maria, Space Invaders i Pacmana.

Akademija likovnih umjetnosti prisjetit će se osnivača i prvih profesora, organizirati stručna vodstva, upoznati posjetitelje sa svojim prostorima i poviješću Akademije te predstaviti procese izrada skultpura, grafika, medalja.

Zagrebački holding predstavit će u Pavilijonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma povijest djelatnosti svojih podružnica, društava i ljekarničkih ustanova. Postavit će mali laboratoroij za izradu čajnih mješavina, modele tramvajskih vozila i autobusa te plinske svjetiljke koje će posjetitelji moći upaliti.

HT muzej je priredio izložbu “Pričajmo svi uz All-IP” o razvoju telefonije u Hrvatskoj u posljednjih 128 godina, a prikazat će i evoluciju telefonskih centrala.

Noć muzeja je prigoda da se građani upoznaju i s manje eksponiranim, usko specijaliziranim postavima, primjerice Muzeja automobila Ferdinand Budicki, Muzeja bl. Alojizja Stepinca, Lovačkog muzeju Hrvatskog lovačkog saveza, Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, Edukativnog centru Svijet gljiva, a prvi put u manifestaciji sudjeluju i sakralne ustanove.

Na ulazu u Oktogon Zagrepčanima će se, uz pomć 3D naočala i pametnih telefona omogućiti uvid u muzeje iz drugih dijelova Hrvatske.

ZET će se tradicionalno uključiti prijevozom posjetitelja izvanrednim linijama od 18 sati. Središtem grada prometovat će turistički tramvaj, mini autobusi će voziti od “Mimare” na Gornji grad, autobus od Mažuranićevog trga do MSU-a i Zagrebačkog velesajma, a uspinjača će voziti do dva sata ujutro.

Osim javnim prijevozom između muzeja će prometovati Uber taksi, za koji se vožnja naručuje uz pomoć mobilne aplikacije, a građani će se u njima imati priliku odmoriti uz krafne i vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.