ZagrebDox: od 36 hrvatskih dokumentaraca čak devet premijera

Ovogodišnji ZagrebDox, koji se otvara 22. veljače u kinu Cineplexx Centra Kaptol filmom “Bijesne bakice” norveškog redatelja Havarda Bustnesa, tradicionalno veliku pozornost posvećuje domaćim uratcima – u raznim programima prikazat će se 36 filmova, od čega čak devet premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski autori i ZagrebDox sve se više vole, iako to nije bila ljubav na prvi pogled, traje više od desetljeća, ide joj dobro i ima sjajnu budućnost, rekao je direktor festivala Nenad Puhovski na predfestivalskom druženju u srijedu, na kojemu su novinarima predstavljeni ovogodišnji domaći sudionici festivala.

Imamo izuzetno žive hrvatske dokumentarce koji su obišli svijet, nagrađivani su, vrte se u kinima i televizijama, a ukoliko je ZagrebDox doprinio njihovoj vidljivosti, naša misija je ispunjena, istaknuo je. Ovogodišnji izbor ocijenio je dobrim i raznolikim i smatra da odražavaju vrijeme u kojemu su nastali, iako nemaju zajedničku temu.

Hrvatski film stilski je jako omekšao, postao je fleksibilan, intimistički, autobiografski i puno osobniji, što se prije 30 godina smatralo nepristojnim, a i teme poput ‘outanja’ pred obitelji su prije deset godina bile nezamislive, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski smatra važnim što je u program uvršteno i niz profiliranih autora koji imaju snažne rukopise i rade u svom stilu, kao što su Bezinović, Krelja, Čučić, a drago mu je što je publika prepoznala da festival sustavno slijedi razvoj autora, te hrvatske filmove nagrađuje u konkurenciji s ‘oskarovcima’ i visokobužetnim radovima. Jedini razlog što još postoje međunarodna i regionalna konkurencija je produkcijske naravi, jer radimo sa značajno nižim budžetima, ustvrdio je.

Predsjednik međunarodnog žirija Vinko Brešan rekao je kako su zadnjih godina hrvatski dokumentarci na neki način i dominantni, ušli su u kina, imaju dobru gledanost, o njima se razgovara, vidljivi su i nagrađivani na svjetskim festivalima.

Brešan kaže da će žiri ocjenjivati ono što i inače najprije gleda kod filmova, bez obzira je li riječ o dokumentarcima ili igranim filmovima, a to je emocionalna razina koju film postiže kod gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je i da će projekcije regionalne konkurencije uobičajeno biti popunjene, a ove godine u tom se natjecateljskom programu premijerno prikazuju filmovi “Besplatno” Vlatke Vorkapić, “Bolesno” Hrvoja Mabića, “Lijepo mi je s tobom, znaš” Eve Kraljević, “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića, “Riba ribi grize rep” Nevena Hitreca i “Veruda – film o Bojanu” Igora Bezinovića. Premijere će imati i “Utopija” Mladena Ćapina (Kontroverzni dox), “Povratak vlaka” Igora Husaka (ADU Dox) i “Limb” Davora Kanjira (Factumentarci).

Za nagradu će se natjecati i dokumentarac “Posljednjih 100” Morane Komljenović, a u Glazbenom globusu prikazat će se “Izgubljeno dugme” Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala.

Petar Krelja predstavit će u programu Majstori doxa svoj novi film “Oluje se uvijek vraćaju kući”, a u Retrospektivi hrvatskih glazbenih dokumentaraca dva starija filma. Niz domaćih dokumentarca uvršteno je i u programe ADU Dox, Factumentarci i Autorska večer Vinka Brešana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival ove godine ima rekordan broj gostiju – njih 150. Među ostalima, dolaze Kim Longinotto, Želimir Žilnik, Laurent Becue-Renard, Marcus Vetter. O “Titovim odredima smrti” nakon projekcije će se moći razgovarati s redateljima Philippom Gruellom i Frankom Hofmannom, dok Aleksandar Nikolić, redatelj filma “Srpski odvjetnik”, u Zagreb dolazi s glavnim protagonistom Markom Sladojevićem, jednim od Karadžićevih odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.