Zašto je rubac koji je prekrivao Isusovo lice u grobu ostao svijen?

Foto: Getty Images

Kako bismo razumjeli značenje ‘svijenog ubrusa’, moramo poznavati židovsku tradiciju ondašnjega vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židovska tradicija ondašnjega vremena mogla bi nam otkriti važnu poruku koju predstavlja ta naizgled beznačajna gesta, opisuje u svojoj knjizi o. Chrystian Shankar “Histórias e Parábolas Para a Família”, a piše Aleteia, a prenosi IKA.

Evanđelje po Ivanu u 20. poglavlju govori nam o rupcu koji je stavljen na Isusovo lice kada je pokopan na Veliki petak poslijepodne.

Nakon Uskrsnuća, kada je pronađen prazan grob, rubac nije bio na zemlji sa strane, poput povoja u koje je bilo umotano Isusovo tijelo. U Evanđelju čitav jedan odjeljak govori o tome kako je bio pažljivo svijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: “Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.” (Iv 20,1-8)

Je li to važno? Definitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li znakovito? Da.

Zašto?

Kako bismo razumjeli značenje svijenog ubrusa, moramo poznavati židovsku tradiciju ondašnjega vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijeni ubrus znakovita je gesta u odnosu gospodara i sluge – gesta koju je svako židovsko dijete dobro poznavalo. Kada je sluga pripremao stol za gospodarev objed, želio je biti siguran da to čini točno po njegovoj volji.

Nakon što je stol bio pripremljen, sluga je čekao podalje od gospodara sve dok nije završio s jelom. Gospodar bi tada ustao, očistio prste, usta i bradu, zgužvao bi ubrus i ostavio ga na stolu. Zgužvani ubrus značio je: ‘Gotov sam’.

Da je gospodar ustao i ostavio ubrus uredno svijen uz tanjur, sluga se ne bi usudio dirati stol, jer bi ostavljen svijeni ubrus značio: ‘Vratit ću se!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.