Židovska kultura u Europi: Berlin-Beč-Prag u Zagrebu

Židovska kultura u Europi:Berlin-Beč-Prag naziv je tromjesečne kulturne manifestacije kojoj će Zagreb biti domaćin od 9. veljače do 10. travnja, a koja obuhvaća predstavljanje knjiga, izložbi te igranih i dokumentarnih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj projekta je jačanje židovskog kulturnog identiteta, kao i promocija i afirmacija solidarnosti i interkulturalnosti, a ne multikulturalnosti, kako je naglasio Vladimir Šalomon, predsjednik zajednice Bet Israel.

Ova trilogija započinje predstavljanjem židovske kulture u Berlinu, dok će kroz ožujak i travanj biti predstavljena kulturna ostavština ove zajednice u Beču i Pragu.

Predsjednik savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer istaknuo je kako posljednji podaci Kantovog centra za proučavanje suvremenog europskog židovstva o porastu antisemitizma za 30 posto potvrđuju važnost ovog i sličnih projekata te da je slojevitost židovske zajednice i kulture rezultat povijesnih događanja u kojima logori holokausta predstavljaju kulminaciju demonizacije jedne cijele zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto je i da je razlog za ovakav projekt i kulturni dug Europe pripadnicima židovske zajednice, nizu slikara, književnika, kazališnih, filmskih i inih umjetnika koji su uvelike utjecali na postojeći europski kulturni korpus, ali i pokrenuli demokratske procese.

Tolnauer je na novinarski upit o problemu zagrebačke sinagoge i neslaganja unutar zajednice odgovorio kako uvijek postoji pluralnost mišljenja, na što se nadovezao Šalomon smatrajući da židovsku zajednicu ovakva pitanja više vežu nego razdvajaju, da su u odnosu na korist, neslaganja trećerazredna te dao naslutiti da bi se ovo pitanje uskoro moglo riješiti.

O projektu su govorili i veleposlanici Republike Njemačke, Austrije i Češke, koje su, uz Bet Isreal, Austrijski kulturni forum i Goethe Institut, države suorganizatorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.