Zločini srpske vojske – milicija tzv. SAO Krajine

milicija

Tzv. milicija SAO Krajine, fašističke tvorevine stvorene na tlu Hrvatske s ciljem priključenja dijelova Hrvatske Velikoj Srbiji, bila je temeljna zločinačka i paravojna postrojba pobunjenih Srba koja se isticala zločinima nad Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 4. siječnja 1991. godine osnovan je Sekretarijat za unutrašnje poslove tzv. SAO Krajine (SUP-a SAO Krajine). Tzv. SAO Krajina bila je fašisitička država pobunjenih Srba na tlu Hrvatske koja je stvorena etničkim čišćenjem i zločinima nad Hrvatima. To su bile milicijske snage pobunjenih Srba, svojevrsno ministarstvo unutarnjih poslova srpske paradržave. Vrlo brzo će se pokazati i jednim od sastavnih dijelova raznovrsnih oružanih sastava pobunjenih Srba.

Milan Martić bio je prvi načelnik središnje kninske milicije i vođa pobune protiv Hrvatske te jedan od organizatora agresije na Hrvatsku među hrvatskim Srbima. Bio je predsjednik fašističke paradržave Srpske krajine osnovane na dijelu teritorija Republike Hrvatske. Zbog ratnih zločina nad nesrpskim civilima na haškom suđenju dobio je 35 godina kazne.

Milicija tzv. SAO Krajine bila je zločinačka paravojna postrojba koja je djelovala prema zapovijedima iz Beograda. Od Knina preko Gračaca do Okučana i Borova Sela, te brojnih drugih mjesta, ova milicija se isticala huškanjem na pobunu srpskog stanovništva kao uvod u agresiju i rat protiv Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U milicijskim postajama i zatvorima na području tzv. SAO Krajine u Kninu, Benkovcu, Obrovcu, Gračacu, Korenici, Vojniću, Okučanima, Dalju, Borovom Selu i drugdje mučeni su i ubijeni brojni hrvatski zarobljenici i civili.

Tzv. milicija SAO Krajine skida službenu ploču policije RH u okupiranom Kijevu kod Knina u kolovozu 1991. godine, nakon zločina nad Hrvatima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.