Župnik u Drvaru najavio tužbu Strasbourgu nastavi li se ignoriranje 22 godine starog zahtjeva za gradnju crkve

Foto: Thinkstock

Župnik župe sv. Josipa u Drvaru don Davor Klečina zatražio je u srijedu od tamošnjih srpskih vlasti da se župi dodijeli zemljište za izgradnju katoličke crkve u toj zapadnobosanskoj općini, navodeći da će uputiti tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu nastavi li se s ignoriranjem ovoga zahtjeva starog 22 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možemo slobodno reći da su cijelo ovo vrijeme općinske vlasti u Drvaru svjesno opstruirale izgradnju katoličke crkve u Drvaru, niječući tako svojim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti i Katoličkoj Crkvi, jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na slobodu vjere, što uključuje i pravo na slobodnu izgradnju vjerskih objekata”, navodi župnik Klečina u otvorenom pismu kojega je uputio načelniku općine Goranu Broćeti.

Pri tome je naveo desetine dokumenata, presuda i dokaza da je zemljište u središtu Drvara u vlasništvu Katoličke Crkve, kao i odluke Hercegbosanske županije, ali i privatnika, kojima je dodijeljeno zemljište za izgradnju crkve, koje srpske vlasti uporno ignoriraju.

Župnik je istaknuo da su ti zahtjevi stari 22 godine i da se u međuvremenu vjerski obredi obavljaju u neodgovarajućim privremenim prostorima koji nisu crkveno vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je izrazio je uvjerenost kako je vrijeme političkih opstrukcija završilo te da je došlo vrijeme da se odobri izgradnja crkve ustvrdivši da to nepotrebno baca ružnu sjenu na Drvar i njegove općinske vlasti.

“Međutim, u slučaju da se i ove godine nastave očite političke opstrukcije izgradnje crkve kao i do sada, bit ćemo, nažalost, prisiljeni tražiti obranu svog temeljnog ljudskog prava na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Nadamo se da će razum i dobra volja pobijediti i da do toga ipak neće doći”, poručio je drvarski župnik don Davor Klečina.

Prva katolička crkva u Drvaru izgrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, da bi tijekom 2. svjetskog rata gotovo svi Hrvati katolici, zajedno sa župnikom vlč. Waldemarom Maximilianom Nestorom, bili ubijeni. Komunističke vlasti su 1949. godine srušile crkvu te je oduzeto oko 6.000  četvornih metara zemljišta, a dio od oko 1.062 četvorna metra ostao je u vlasništvu Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Domovinskog rata u Drvar se doselio veliki broj prognanih Hrvata iz raznih dijelova BiH te je tamo napravljena privremena crkva. Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, zajedno sa svećenicima, uputio je od 1996. brojne dopise na adresu načelnika Općine Drvar s molbom da se trajno riješi pitanje katoličke crkve u Drvaru, no predstavnici vlasti su uglavnom ignorirali te dopise. Jedino su odgovor dobili od bivše načelnice Anke Papak-Dodik koja je 2006. godine navela da “ne postoji lokacija za katoličku crkvu po tada važećem urbanističkom i regulacijskom planu grada, te da općina nema financijskih sredstava za preskupu izmjenu plana”.

U međuvremenu su većinske hrvatske vlasti Hercegbosanske županije pokušali postići dogovor s vlastima u Drvaru oko izgradnje crkve, no bez uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.