Argentina po peti, a Nizozemska po četvrti put u finalu

Kada se u srijedu u Sao Paulu (22 sata) susretnu u polufinalu Svjetskog prvenstva, nogometne reprezentacije Argentine i Nizozemske ispisat će novo poglavlje svog zanimljivog rivalstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosada su se ove dvije reprezentacije četiri puta susretale na svjetskim prvenstvima, pa je iako statistički uspješnija Nizozemska koja je ostvarila dvije pobjede uz jedan neodlučeni rezultat, najvažniji međusobni dvoboj, onaj u finalu 1978. dobila je Argentina i to sa 3-1 nakon produžetaka.

Argentina je do svog prvog naslova prvaka stigla na domaćem terenu u Buenos Airesu ponajprije zahvaljujući dvostrukom strijelcu Mariju Kempesu, treći je gol postigao Daniel Bertoni, dok je jedini pogodak za Nizozemsku postigao Dick Nanninga.

Prvi dvoboj na svjetskim prvenstvima Nizozemska i Argentina odigrale su četiri godine ranije u Njemačkoj, a Johan Cruijff i društvo su na putu do finala “razmontirali” Argentinu sa 4-0 u susretu 1. kola drugog kruga natjecanja po skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska je “osvetu” za poraz u finalu iz 1978. čekala punih 20 godina, sve do četvrtfinala u Francuskoj 1998. kada je bila uspješnija sa 2-1, a pobjednički pogodak postigao je Dennis Bergkamp u posljednjim trenucima utakmice.

Posljednji dvoboj Nizozemska i Argentina odigrale su u skupini na SP 2006. u Njemačkoj. Bio je to dvoboj 3. kola kada su već oba sastava osigurala prolazak u osminu finala, a nakon 0-0 u tom dvoboju Argentina je završila kao prva, a Nizozemska kao druga u skupini.

Argentinci će se preko Nizozemaca pokušati probiti u peti finale u povijesti, a prvi nakon 24 godine i 0-1 poraza od Njemačke u Italiji 1990. Usto, Argentina je još izgubila u finalu prvog SP-a 1930. od domaćina Urugvaja, dok je uz naslov 1978. osvojila i onaj u Meksiku 1986. kada je prvenstvom dominirao Diego Maradona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska se smatra najnesretnijom reprezentacijom u povijesti SP-a, tri je puta “oranje” nastupilo u finalu i sva tri puta je iz njega izašlo poraženo. Prva dva poraza u finalu datiraju iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su gubili od domaćina (1974. od SR Njemačke 1-2, a 1978. od Argentine 1-3), dok im se treći poraz dogodio na posljednjem SP u JAR-u prije četiri godine, kada su izgubili od Španjolske sa 0-1 nakon produžetaka. Iako su otada prošle samo četiri godine, u nizozemskom sastavu iz tog finala ostala su samo četiri igrača, Kuyt, Robben, Sneijder i Van Persie, dok su Huntelaar i Vorm bili pričuve, a u tom su statusu su i u Brazilu.

Vjerojatni sastavi –

NIZOZEMSKA: Cillessen – De Vrij, Vlaar, Martins Indi – Kuyt, Blind – Robben, Wijnaldum, Sneijder – Van Persie, Depay

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ARGENTINA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia, Perez – Lavezzi, Higuain, Messi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.