Član Uefine Sudačke komisije: ‘Znate li zašto hrvatskih sudaca nema u eliti?‘

Foto: fah

Već se danima raspravlja o snimkama koje su procurile iz VAR sobe. Kako na to gleda UEFA-ina Sudačka komisija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kao član UEFA-ine Komisije neću komentirati unutarnja sudačka pitanja u Hrvatskoj, iako znam što se događa. Kazat ću samo da VAR snimke ne smiju ići u javnost na takav način, bez službenog odobrenja, da je to nedopustivo i protivno propisima vezanima za VAR – kazao je Slovenac Vlado Šain za Sportske novosti.

Kako općenito gleda na VAR?

– Donio je jako dobre stvari, iako nije savršen. Kad su pogreške u crno-bijelim situacijama VAR to riješi i od velike je pomoći, tu nema spora. No, kad u sive zone onda se i nakon pregleda VAR-a znaju vući repovi. VAR je itekako pozitivan napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znatno je bolji poluautomatski za ocjenu je li igrač bio u zaleđu, ali u HNS-u kažu da je jako skup.

– Nije mi poznato koliko točno košta, no činjenica je da je skup. Iako, kad se radi o zaleđu, i s alatima koje ima “običan” VAR može se gotovo bez pogreške odlučiti. Zaleđe nije problem.

Kako UEFA gleda na hrvatske suce? Jesu li česte drame oko suđenja kod nas razlog zašto nema Hrvata u elitnoj kategoriji?

– Znate li što je najvažnije da sudac bude u elitnoj kategoriji? Mora biti kvalitetan. Sudac koji dobije šansu suditi u natjecanjima pod okriljem UEFA-e za svaki svoj nastup dobije ocjenu kontrolora UEFA-e. Na temelju tih ocjena suci napreduju ili ne napreduju. Dakle, to najviše ovisi o pojedincu. Ako vidimo da situacija sa suđenjem u njegovoj državi ili sudačkoj organizaciji nije dobra, mi to pratimo, ali to ne utječe na rejting suca jer nemamo pravo nikoga individualno zakinuti zbog stvari na koje ne može utjecati. Prema tome, suci koji sude svjetska i europska prvenstva ili najvažnije utakmice Lige prvaka to priliku imaju zato što su to zavrijedili ocjenama na utakmicama koje su sudili pod okriljem UEFA-e. Pojedinac je nama ispred činjenice iz koje države dolazi, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.