Europski sveučilišni futsal prvaci: Bez zajedništva ne bi bilo ni ove titule!

Hrvatska se ovog ljeta može podičiti još jednim zlatom, onom osvojenom na Europskom sveučilišnom futsal prvenstvu, koje se ovog mjeseca održalo u Poljskoj, u Poznanu. Prvo mjesto zasluženo je osvojila ekipa Veleučilišta VERN, predvođena trenerom Matijom Đulvatom, inače igračem/predsjednikom Futsal Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Narod.hr Matija Đulvat je ukratko opisao koliko su truda ovi dečki uložili ne bi li se okitili naslovom najboljih u Europi:

Za natjecanje smo se pripremali tri tjedna i to dva puta dnevno, dok su vikendi su bili slobodni. Radilo se fizički i taktički, u dvoranama je bilo vruće tako da su dečki doslovno prolili hektolitre znoja, što se kasnije i isplatilo” – rekao je Đulvat u uvodu.

VERN-ovci su koliko znamo imali fantastične uvjete tijekom priprema?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da, istina je. Prvih 5 dana priprema bili smo na Murteru i na tome i na svemu ostalome treba čestitati VERN-u koji je studentima pružio fantastične uvjete, a oni su to vratili na najbolji način, osvajanjem naslova Prvaka. Nakon trećeg i drugog mjesta došlo je i ono najviše.”

Nije tajna kako ostale ekipe također imaju profesionalce i reprezentativce u ekipi, imao ih je i VERN.

“Skoro sve ekipe imaju reprezentativnih igrača u kadru, kod nekih se to baš i ne osjeti zbog slabije kvalitete reprezentacije, ali npr. kod ruske ekipe Sibyr to se dosta osjetilo. Oni su sastavljeni od ruskih prvoligaških i drugoligaških igrača. Kod nas u ekipi bilo je šest prvoligaških igrača od toga dva aktualna i tri povremena reprezentativca Hrvatske, tako da je i naša ekipa bila u vrlo jakom sastavu” – izjavio je trener ekipe VERN-a, Matija Đulvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je vratar “pola ekipa”, a VERN-ova vrata čuvao je fantastični Žarko Luketin, čovjek koji je svojim obranama odveo Nacional do naslova prvaka u Hrvatskoj. Žarko se posebno zahvalio dvojici ljudi koji su dali veliki doprinos osvajanju naslova, uz naravno igrače na terenu:

Meni je ovo osobno prvo Europsko studentsko prvenstvo. Bilo je vrhunskih ekipa, svaka utakmica je bila teška. Smatram da smo mi kvalitetom ipak bili najbolji. Fizički smo se dobro spremili, imali smo idealne uvjete, a tu bi posebno istaknuo ulogu  fizioterapeuta Igora Latkovića, koji je išao s nama volonterski te nam je bio nam na raspolaganju 24 sata dnevno. Naravno zasluge idu i Matiji Đulvatu koji već par godina trenira našu ekipu” – rekao je Luketin.

Ono što je vratar Nacionala posebno istaknuo je atmosfera unutar momčadi. Profesionalci na terenu, a prava klapa van terena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da smo osvojili naslov prvaka jer smo uz kvalitetu na terenu sigurno najbolja klapa izvan terena. Bilo je tu 12 dana smijanja, zezanja, milijun događaja se desilo u Poznanu, koje ćemo prepričavati još godinama. Stvarno mogu reći kako je to 12 nezaboravnih dana, gdje smo uspjeli spojiti maksimalni profesionalizam na treninzima i utakmicama s prijateljstvom i zabavom nakon naših pobjeda. Ovakva se ekipa teško može opet složiti i ako ostane na okupu, napravit će sigurno velike rezultate na svim natjecanjima na koja bude išla” – zaključio je najbolji vratar Prvenstva.

Luketinov suigrač u Nacionalu i reprezentativac Kristijan Grbeša dao je svoje viđenje ovog velikog uspjeha za Hrvatsku i hrvatski futsal općenito:

Nakon bronce u Malagi i srebra u Rotterdamu svi su nas stavljali među favorite. Mi smo također znali koliko jaku momčad imamo i kako se trebamo postaviti na terenu. Nakon što smo jako tešku grupu odradili dosta dobro, vidjeli smo da možemo i moramo osvojiti ovaj turnir. Mislim da smo vrlo dobro predstavili naše Veleučilište ali i našu državu! Sigurno da je uz našu pojedinačnu kvalitetu ogromnu ulogu u ovoj tituli imalo i naše zajedništvo bez kojeg bi sigurno bilo puno teže doći do ovog trofeja.”

Za najkorisnijeg igrača Europskog prvenstva proglašen je Vedran Matošević, reprezentativac Hrvatske i naravno član VERN-a, koji nije krio oduševljenje osvajanjem još jedne titule u bogatoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj je izvanredan jer ovo je veliki uspjeh za sve nas. Nakon trećeg mjesta iz Malage i drugog mjesta iz Rotterdama žarko smo željeli osvojiti to zlato. Zbog toga smo se dobro pripremili jer smo znali što nas čeka u Poljskoj. Nije bilo lagano, to priznajem, ali svi smo dali sve od sebe i to nam se na kraju vratilo u obliku zlata.”

Osvajanje naslova prvaka Europe, pa makar to bilo i na sveučilišnoj razini, svakako je potvrda sve kvalitetnijeg rada u Hrvatskoj kad je u pitanju Futsal. Još kad bi HNS imao više sluha za domaću ligu i rad s mladima, ovakvi rezultati bili bi daleko češći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.