Gospodo iz Hajduka zapitajte se igra li se nogomet zbog onih koji pozivaju na nasilje i skandiraju ‘Mariću Srbine, čakija ti ne gine…’?

Foto: Snimka zaslona

Disciplinski sudac HNL-a Saša Pavličić-Bekić donio je odluku o zatvaranju tribine Sjever na idućoj prvenstvenoj ili kup utakmici na Poljudu, razlog je zaista ružno skandiranje i opetovana bakljada.  Hajduk je kažnjen i novčanom kaznom u iznosu od 30.000 kuna zbog paljenja baklji i neprimjerenog skandiranja s pozivom na nasilje tijekom subotnje utakmice 16. kola protiv Lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk se tim povodom  oglasio priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti uz konstataciju da su iz Hajduka zapravo poručili da su ovom kaznom Pavličića u HNS-u “uzeli nogomet onima zbog kojih se on igra…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, zaista, nogomet se igra zbog navijača, zbog publike, ali ne gospodo nogomet se NE igra zbog nasilja, pozivanja na nasilje, niti se može pregovarati s onima koji podržavaju nasilje, koji su podržali premlaćivanje nogometnog suca Brune Marića u Stobreču, nogomet se ne igra za one koji skandiraju “Mariću Srbine, čakija ti ne gine”, jer je čakija je nož, a nožem se ne navija. Trebao se postići sveopći konsenzus kako tribina, trenera, igrača, dužnosnika, tako i samih navijača u osudi nasilja, a onda se nastaviti demokratskim putem boriti za bolji hrvatski nogomet. Trebao, a nije, propuštena je velika prilika i svi su zato krivi.

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

“Hrvatski nogometni savez sustavno vodi politiku koja dovodi do praznih nogometnih stadiona ne samo kad je u pitanju nacionalna reprezentacija, nego čak i u značajnijem obujmu kad se radi o Hrvatskoj nogometnoj ligi. Dok u viziji vodstva HNS-a publika očito predstavlja nepotrebnu kulisu, mi u nogometu bez publike ne vidimo smisao.
Poznato je da na razini nogometne sezone više gledatelja bude na Poljudu nego na svim ostalim stadionima zajedno, a kad već našu publiku nisu uspjeli potjerati svojom politikom, sad su se odlučili na zabrane.
Prazan sjever danas ili možda već u idućoj prigodi (prazan cijeli stadion u derbiju s Dinamom), nama ni u kakvom slučaju nisu željeni scenariji, a oni su gotovo svima očiti već mjesecima.
 
Stoga još jednom naglašavamo da smo nedvosmisleno protiv ikakve vrste nasilja, no dok god se Savez bude bavio posljedicama, a ne uzrocima, rezultat će biti srozavanje kvalitete nogometa i prazni stadioni. Umjesto da priznaju svoj neuspjeh i odstupe, vodstvo Saveza nastavlja privatizirati nogomet i uzimati ga onima zbog kojih se i igra“, stoji u priopćenju Hajduka, koji je protiv nasilja, no, zašto uvijek postoji ”ali” ili ”no”? Gdje je točka, kako bi se nakon točke krenulo dalje?

Hajduku ova kazna nije došla kao grom iz vedra neba, ona se mogla i očekivati s obzirom na ono što se ranije događalo na Poljudu. Podsjetimo, Hajduk se nije uključio u HNS-ovu kampanju podrške sucu Bruni Mariću, koji je pretučen u Stobreču.  Nogometni suci su kao znak potpore na utakmicama nosili majice s natpisom “Crveni karton nasilju, svi za jednog jedna za sve”, a Hajdukovi čelnici za derbi sa Splitom kontrorali su sucima i HNS-u porukom “Stop nasilju u hrvatskom nogometu”, da bi čelnici Hajduka na  čelu s predsjednikom Kosom susret su pratili s navijačima na tribini, odakle su se stizale broje i ružne prijetnje Mariću i ostalim sucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači su skandirali “Mariću Srbine, čakija ti ne gine”, “Dobit ćete batine”

Hajduk je dobio posljednje upozorenje, i sve se ponovilo, a onda je uslijedila kazna. Igra li se nogomet zbog onih koji pozivaju na nasilje sami prosudite, pritom, naravno, NE želimo braniti HNS i čelnike HNS-a, nasilje nikad ni prema kome nema opravdanje.

Damir Gruić, glasnogovornik Torcide, nakon odluke o privremenom zatvaranju Sjevera na Poljudu je rekao i, naravno, napao HNS, ali i premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘U borbi protiv ovakvog HNS-a i slanju poruka i skandiranju s navijačkih tribina nije nas zaustavio ni Krešimir Vlajčević, pa neće ni Saša Pavličić – Bekić. Mi nećemo odustati od naše borbe, niti ćemo se mijenjati dok su odnosi u hrvatskom nogometu ovakvi kao danas. Očito je kako ni sadašnja hrvatska vlada na čelu s premijerom ne zna ili ne želi jednu udrugu građana prisiliti da poštuje Zakon o sportu.

Naravno da sada ta udruga građana ohrabrena podrškom hrvatske vlade i premijera nastavlja iživljavanje nad navijačima Hajduka i provocira daljnje stanje kaosa. Netko u HNS želi da na idućem derbiju, Torcida budu na zapadnoj tribini Poljuda  pa da se uz delegiranje suca po zadatku stvore svi preduvjeti da još jednom prikažu ovaj grad, ovaj klub i ove navijače kao jedini problem u hrvatskom nogometu…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.