Hrvatska je tema u svjetskim medijima, ali u negativnom kontekstu: Tko će snositi odgovornost?

Foto: fah, montaža narod.hr

Hrvatski premijer Andrej Plenković iskoristio je subotnji boravak u Zadru za posjet humanitarnom teniskom turniru u sklopu Adria Toura, za koji je ustvrdio da će biti “velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio sam u Zadru prije dva tjedna s predsjednicom HTS-a Nikolinom Babić i Goranom Ivaniševićem, kada nam je predstavljen projekt. Imajući na umu koliki je značaj sporta za turizam i Zadar, podržali smo turnir koji je koncipirao prvi tenisač svijeta Novak Đoković. To je sjajna poruka budući da se ne igra ni ATP ni WTA. Odjek ovog događaja bit će velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”, rekao je ne znajući kako će Hrvatska doista biti glavna tema u stranim medijima, ali u negativnom kontekstu.

Samo dan poslije Grigor Dimitrov, koji je igrao u Zadru na ‘regionalnom’ Adria Touru, pozitivan je na koronavirus.

”Pozdrav svima! Moram sa žaljenjem obavijestiti da sam pozitivan na COVID-19! Želim obavijestiti sve one koji su bili u kontaktu sa mnom posljednjih dana da se testiraju”, poručio je Bugarin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je otkazano finale Novak Đoković – Andrej Rubljov. Problem je što je njegov broj kontakata poprilično velik – igrao je Dimitrov s Bornom Ćorićem, vrlo prisno i košarku s Novakom Đokovićem i svim ostalim sudionicima.

> Dimitrov igrao u Zadru, pa otkrio da je zaražen koronavirusom, otkazan ‘regionalni’ Adria Tour Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića

> Njemački mediji kritiziraju Đokovićev ‘regionalni turnir’: ‘Šalje pogrešne signale’ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadru su testirani gotovo svi sudionici Adria Toura, trojica su bila pozitivna na koronavirus, a većina negativna, među njima i Goran Ivanišević i Marin Čilić. Hrvatski tenisač Borna Ćorić je pozitivan na koronavirus. Uz Bornu pozitivan je Marko Paniki, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

Srpski se tenisač nije želio testirati u Zadru, nego je pokupio stvari i obitelj te zbrisao za Beograd.

Njemački mediji kritizirali turnir i prije problema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teniski turnir Adria Tour, ‘regionalni turnir’ koji je organiziran na ideju prvoplasiranog tenisača svijeta Srbina Novaka Đokovića, potaknuo je kritike u njemačkim medijima.

„Teniski turnir Adria Tour, koji je inicirao Đoković, izazvao je uglavnom kritičke reakcije u medijima na njemačkom jeziku. Najviše pozornosti privukla je zabava koja je poslije mečeva održana u jednom beogradskom klubu“, prenosi Deutsche Welle (DW) pod naslovom „Đoković i Beograd iritiraju“.

Ističe se kako minhenski dnevni list Süddeutsche Zeitung “vrlo žestoko kritizira u svom osvrtu prvi dio teniskog turnira Adria Tour, koji je održan u Beogradu“.

Taj list navodi kako je “sasvim neodgovorno da je, u vrijeme kada čitav svijet pokušava izići na kraj s epidemijom koronavirusa, gledalište u teniskom centru ’Novak’ bilo prepuno“, a da su se „nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorirali sve epidemiološke mjere fizičkog distanciranja“, prenosi DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Đoković na gotovo ciničan način opovrgava svoju ulogu uzora koju je svojedobno za CNN definirao ovako: ’Ima mnogo sportaša koji ne shvaćaju u kojoj mjeri je njihov glas utjecajan. Ta se moć može pozitivno usmjeriti’. Ili ne – kao što je sada bio slučaj. Njegovi egzibicijski mečevi u okviru Adria Toura, praćeni valovima ’La Ole’, a koji su se i dogodili samo zato što postoji smrtonosni virus zbog čega su otkazane sve sportske priredbe, šalju u svakom slučaju pogrešne signale“, ocijenio je komentator njemačkog lista.

Tko je kriv i što će biti nakon Zadra?

Zanimljivo je, osim Plenkovićeve podrške, da se puno ranije nego je turnir u Zadru počeo znalo kako će Hrvatski zavod za javnost zdravstvo odobriti gledatelje uz poštivanje protokola.

“Kad sam ja direktor ne može ništa ići po planu, ovo je po meni tek početak”, govorio je prije nekoliko dana direktor zadarskog turnira je Goran Ivanišević kad je pričao da se ulaznice za turnir prodaju odlično.

Igor Peternel, kandidat na listi Domovinskog pokreta, također se osvrnuo na situaciju objavivši: “Dakle Andrej Plenkovic i njegov stožer direktno su odgovorni za sve sto se događa i sve sto ce se dogoditi zbog tog turnira! Odgovorni su za kršenje vlastitih preporuka! Nigdje u EUropi ne igraju se turniri nego samo kod Plenkovica neposredno uoči izbora! Nakon negativnog publiciteta koji će se proširiti bit će odgovorni i za potpuni slom turističke sezone.
Zbog vlastitog interesa i svoje stranke Plenkovic se poigrava sa zdravljem naroda!
Vrijeme je da snosi i odgovornost !!”

Jedino je Crna Gora odlučila biti oprezna i odbila Đokovićev Adria Tour, a neizvjesno je nakon svega što će biti s turnirima u Sarajevu i Banja Luci. Postavlja se još jedno važno pitanje, nakon ovog slučaja što će biti s drugim teniskim turnirima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.