Kalkulacije: Posljednji dan IZBORNIKA Željka Babića!

Foto: fah

O stanju u hrvatskom rukometu, posebno u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji nakon poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva od Norveške, a onda nakon što je kap prelila čašu šokantnim porazom od Slovenije (30:31) u borbi za treće mjesto, raspravlja se posljednjih sati otvoreno i vrlo žestoko. Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Tomislav Grahovac najavio je za utorak sjednicu Upravnog odbora HRS-a na kojoj će se odlučivati o povjerenju izborniku Željku Babiću, ali i njegovim pomoćnicima Ivanu Baliću te Petru Metličiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon razgovora sa svim članovima Upravnog odbora, sazvao sam sjednicu Upravnog odbora u utorak s početkom u 14 sati. Jedina točka sjednice Upravnog odbora bit će odlučivanje o povjerenju izborniku Željku Babiću, koordinatoru Ivanu Baliću i stručnom stožeru hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije”,  rekao  je rada predsjednik HRS-a Grahovac na službenoj web-stranici. Mediji su odmah pokušali zbrojiti 2 i 2 te su došli do zaključka da je to zapravo pet. Iako nigdje i nikada službeno nije rečeno da će Babić otići jasno je da su svojim pisanjem pojedini mediji išli upravo za takvim tragom, stvarajući atmosferu kako je aktualni izbornik i njegov uži dio tima bivši. Drugim riječima, malo tko vjeruje da će danas u popodnevnim satima Babić opstati na klupi hrvatske rukometne reprezentacije.

Najmanje zbog dva razloga. Naime, Hrvatska je na Svjetskom rukometnom prvenstvu odradila rezultatski gledajući sjajan posao. Polufinale koje nitko nije očekivao je u džepu, no, ostaje dojam kako je izbornik u ključnim trenucima koji su odlučivali o medalji na Svjetskom prvenstvu propustio nešto napraviti. Nitko konkretno ne kaže što, niti je netko do sada suvislo objasnio što se dogodilo u zadnjih petnaestak minuta utakmice protiv Slovenije, no, u zraku ostaje visjeti da se moglo više i da je odgovornost izbornika, kako bi to neki naši političari rekli, evidentna.

Drugi razlog je ipak pokušaj stvaranja alibija već sada za Europsko prvenstvo koje se iduće godine igra na hrvatskom tlu. Naime, ako ostane Babić i Hrvatska ne osvoji medalju tko bi mogao pred novinarima “oprati” čelnike HRS-a koji “nisu smijenili Babića kad su mogli i trebali…”? No, ukoliko smjene Babića i opet Hrvatska ne uspije uvijek mogu svoju odluku obrazložiti navodnom željom hrvatske javnosti, koja, kako tvrde, želi Babićev odlazak. Drugim riječima, čelnici HRS-a žele sebe osigurati. Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj veliki je sportski događaj i javnost ne bi s odobravanjem gledala na još jedan propust, odnosno, na još jedan “dobar rezultat”, a bez medalje. Naravno, ako bi novi izbornik uspio na Europskom prvenstvu čelnici HRS uvijek se mogu pohvaliti kako su ga oni doveli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom kako je Hrvatska zemlja s brojem izbornika koliko ima i stanovnika recimo da su kalkulacije o novom izborniku i imenu tog potencijalnog novog izbornika tolike da graniče sa znanstvenom fantastikom. Naime, spominje se nekoliko opcija, mislimo na one realnije, ali i pregršt kandidata koji nisu ni blizu u vidokrugu Saveza. Uvijek vjerodostojne ankete hrvatskih medija sugeriraju ono što i sami mediji sugeriraju već mjesecima, dakle, Veselina Vujovića, koji je kandidat dobrog dijela hrvatskih medija. Dakle, ankete u Hrvatskoj uvijek kazuju ono što njihov naručitelj želi.

Bolje upućeni, kako sami sebi tepaju neki novinari, smatraju da je došlo vrijeme za povratak Line Červara, inače sasvim sigurno najveće izborničke legende u Hrvata od kada je Hrvatska samostalna i neovisna država. Navijači bi sasvim sigurno pozdravili njegov povratak, ili barem veći dio navijača, a s njim u paketu bi se mogao vratiti još jedan bivši izbornik – Slavko Goluža. Sam Červar je prije nekoliko sati rekao kako ima ugovor koji mu dopušta odlazak s klupe Makedonije kad god to poželi.

Uz njih spominje se još nekoliko imena, pa i bivši pomoćnik Line Červara Irfan Smajlagić. Teško je vjerovati da će Savez u važnoj godini hrvatskog rukometa, godini priprema za glavni cilj ove generacije, dakle, zlato na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj, eksperimentirati s izbornikom. Vjerojatnije kako će to biti trener koji već ima medijsku potporu, a iz razloga koje smo naveli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo na kraju da su igrači masovno podržali svog aktualnog izbornika Željka Babića, koji jučer nije želio odgovarati na pitanja novinara, i tako mu ako ništa drugo dali moralnu satisfakciju koja mu je i potrebna s obzirom na sve ono što se događalo posljednjih dana i što ga još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.