Novinar Indexa izvrijeđao Hajduk i pripadnike Torcide nazvao “ustaškim, nasilnim retardima”

Foto: fah, montaža narod.hr

“Bez brige, moglo je biti gore. Mogao sam ja pisati o tom patetičnom, konvertitskom klubu Hajduku i ustaškim, nasilnim retardima iz Torcide. Dobro ste prošli, bolje nego zaslužujete”, objavio je LGBT aktivist i Indexov novinar Gordan Duhaček u jednom komentaru na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto:: snimka zaslona

Je li u ovom slučaju riječ o govoru mržnje i radikalizaciji i hoće li reagirati HND?

> Plenković i Obuljen cenzurirali bi medije preko komentara: ‘Urednici će biti odgovorni za ono što pišu građani’

> HND i SNH uz Plenkovića i Obuljen: Pozivaju na akciju onemogućavanja komentara u petak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, stoji u nedavnom zajedničkom priopćenju HND-a i SNH.

Tko je Gordan Duhaček?

Rođen je 1980. godine u Sarajevu. Neko vrijeme radio je kao novinar Radija 101. Poznat je po LGBT aktivizmu i sudjelovanju u organizaciji Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 1991. godine živi u Županji. Završivši Katoličku gimnaziju u Tuzli 1998. godine odlazi na studij novinarstva i komunikologije u Beč, na kojem izabire i sekundarnu kombinaciju predmeta koja uključuje južnoslavensku književnost i teatrologiju. Nakon fakulteta odlazi živjeti 2004. godine Sarajevo, gdje počinje pisati filmske kritike za tjednik ‘Dani’. Istovremeno povremeno objavljuje u Zarezu i drugim književnim časopisima. Od 2006. živi u Zagrebu, ali, kako je u ponedjeljak ministar Davor Božinović istaknuo – Duhaček je izveden pred Prekršajni sud jer – nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Godine 2009. izdao je knjigu “Destruktivna kritika i druge pederske priče” koja, kako piše u opisu, “tematizira odrastanje mladog pedera na relaciji Bosna – Beč, u post ratnom vremenu”.

Za tportal Duhaček je 2013. napravio intervju s deklariranim pedofilom Gertom Hekmom koji je otvoreno zagovarao legalizaciju pedofilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste je godine zagovarao da Ustavni sud zaustavi referendum o braku, te napadao U ime obitelji i dr. Željku Markić.

> Na što troši porezni novac udruga Domino koja je lažno optužila U ime obitelji?

> U ime obitelji: LGBT udruga Domino krivo protumačila natječaj i lažno optužila Željku Markić i UIO

> Festival Queer Zagreb – što Ministarstvo kulture financira posljednjih 12 godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duhačekovu knjigu izdala je udruga Domino iza koje stoji Queer Zagreb, nevladina udruga koja radi na “osvješćivanju queer identiteta u regiji”.

Duhaček: ‘Za mene je biti peder prednost’

“Za mene je biti peder prednost, jer imaš priliku iskusiti bogatiji i raznolik život.”, kazao je Duhaček u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju povodom izdavanja knjige.

“Za početak, čini se da nema dovoljno seksa u hrvatskoj književnosti uopće, i ne mislim pritom na pornografiju, nego na mainstream.”

Ustvrdio je tada i da je “u Zagrebu i dalje velik problem ulično nasilje”.

“Ono što je meni bilo super u počecima mog pederluka jest to koliko se mogućnosti odjednom otvorilo”, kazao je i dodao:
“Cijeli život živiš u svijetu heteroseksualaca i onda otkriješ jedan potpuno novi svijet, kao što bi otkrivao neki novi i veliki svijet i da se sad preselim u Latinsku Ameriku. Za mene je biti peder prednost, jer imaš priliku iskusiti bogatiji i raznolik život.”

Rugao se hrvatskoj budnici

U jednoj od svojih objava na Twitteru novinar i LGBT aktivist Gordan Duhaček vulgarno je preradio poznatu hrvatsku domoljubnu budnicu, nazvavši ju “Govno Velebita”.

Pjesma Vila Velebita hrvatska je domoljubna popijevka. Zbog domoljubnog sadržaja, domoljubne kitice u doba socijalističkoj Jugoslaviji bile su zabranjene. Pridjev “hrvatski” jugokomunisti su osuđivali kao nacionalistički ispad. Nisu se smjele ni izvoditi ni tiskati sve do osamostaljenja Hrvatske 1991. Pjevale su se samo potajno, a one osobe koje su pjevale nejugokomunističku inačicu su za to dobivale zatvorske kazne.

Duhaček je zbog izrugivanja hrvatskoj budnici već bio prijavljen policiji što je ironično prokomentirao na svom profilu.

“Domoljubi su me zbog persiflaže “Vile Velebita” prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim “slučajem”. Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan.
Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije.
Ah, domoljubna je glupost beskonačna.”

PU Zagrebačka: Nije se odazvao na poziv policije

“U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske, te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije” odgovorili su na upit Narod.hr-a iz Policijske uprave zagrebačke oko privođenja novinara portala Index Gordana Duhačeka.

Krajem kolovoza komentirao je i članak na Narod.hr-u o izboru za najboljeg svećenika te napisao: “Silovanoj djeci bit će lakše identificirati počinitelja“.

Foto: Snimka zaslona Twitter

Vrijeđao kolumnisticu Narod.hr-a Barbaru Jonjić

Putem svog Twitter profila u listopadu 2018. napao je kolumnisticu Narod.hr Barabaru Jonjić. Nakon što je prvi puta ustvrdio kako “Nije lako ovoj lucprdi”, u drugoj objavi dodao je “Obožavam ovu struju provincijalne nacionalističke nesvijesti”.

Foto: snimka zaslona

Indexov Gordan Duhaček i LGBT aktivist poznat je po svojim nekritičkim komentarima na račun hrvatske nacije, a jedan od takvih posebno je do izražaja došao pred sam kraj Svjetskog prvenstva kada je Duhaček analizirao stih ( “Neka pati koga smeta”) navijačke pjesme na temelju kojega je iznio zaključak da su Hrvati “kompleksaši, nacionalistički paranoici i skloni teorijama zavjere te da uživaju u patnji drugih ljudskih bića”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.