Silovite borbe na istoku Ukrajine; Zelenskij poziva na globalni mirovni samit

Zelenskij
Foto: snimka zaslona

Silovite borbe vode se na istoku Ukrajine. U Donecku na području Bahmuta Rusi unatoč višemjesečnoj opsadi i dalje ne uspijevaju pomaknuti crte bojišta. Ukrajinci tvrde da su odbacili sve ruske napade te da se žestoke borbe vode i u regiji Luhansk. Nakon nedavnih masovnih ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu, Ukrajina je uspjela osposobiti opskrbu strujom za domove gotovo šest milijuna ljudi, a većini stanovnika Kijeva dostupno je i grijanje. Predsjednik Volodimir Zelenskij još je jednom pozvao Zapad da što prije Ukrajini dostavi obećane sofisticirane raketne sustave protuzračne obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je predložio održavanje globalnog mirovnog samita ove zime, u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana ususret finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru iako se činilo da svjetska nogometna organizacija FIFA to neće dozvoliti.

Američki CNN u peta je objavio da je Zelenski zatražio od FIFA-e dopuštenje da podijeli svoju poruku mira prije finalne utakmice.

– Ponudili smo formulu za mir svijetu. Apsolutno pošteno. Ponudilo smo je jer nema pobjednika u ratu, ne može biti neriješeno, rekao je u Zelenski u videoporuci koju je objavio njegov ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Najavljujem inicijativu da se održi samit Global Peace Formula (Formula za mir u svijetu). Samit koji će ujediniti sve nacije svijeta s ciljem svjetskog mira. Tribine na stadionima isprazne se nakon utakmice, a nakon rata ostaju prazni gradovi, kazao je Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.