Sjajna utakmica: Francuska u polufinalu OI zaustavila Sloveniju predvođenu Lukom Dončićem

epa09322548 Luka Doncic of Slovenia in action during the FIBA Olympic Qualifying Tournament Men's Basketball final match beween Lithuania and Slovenia in Kaunas, Lithuania, 04 July 2021. EPA/Toms Kalnins

U uzbudljivom polufinalu olimpijskog košarkaškog turnira reprezentacija Francuske svladala je Sloveniju predvođenu sjajnim Lukom Dončićem te je tako izborila finale protiv SAD-a, dok će Slovenci igrati za broncu s Australijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto. fah
Foto: fah
Foto. fah
Foto: fah

Francuzi su zasluženo slavili, iako su i Slovenci mogli do pobjede, no u samom finišu Batum je čudesnom blokadom nad Prepeličem to spriječio i donio Francuzima novi dvoboj s Amerikancima. Podsjetimo, na startu olimpijskog košarkaškog turnira Francuska je bila bolja od SAD-a, no finale je jedna posve drugačija utakmica.

Prvo poluvrijeme donijelo je izuzetno brzu košarku s obje strane, obje su reprezentacije imale veliki broj šuteva prema košu, ali su i puno promašivale, Slovenci su u prvom dijelu više bili u prednosti, uglavnom zahvaljujući jednom od najboljih europskih košarkaša, Luki Dončiću. Slovenija je u jednom trenutku pobjegla na plus osam, no Francuska nije dopustila da im naši zapadni susjedi pobjegnu na dvoznamenkastu razliku. Francuzi su odigrali bolje završnicu prve četvrtine te su smanjili su zaostatak na minus dva (29:27). U drugoj četvrtini obje su reprezentacije šuterski odigrale slabo te su nekoliko napada igralie tako da su promašivale čak i čiste, otvorene šuteve, no niti jedan protivnik to nije znao iskoristiti i u treću dionicu susreta ušlo se s dva poena prednosti u korist Slovenije, koja je većinom bila u laganoj prednosti. Drugo poluvrijeme su bolje otvorili Francuzi, krenuo ih je i šut, uz dobru obranu. i činjenicu da se umorio Dončić, Francuska je u jednom trenutku imala plus deset. Kad je izgledalo kako su Slovenci napokon slomljeni ponovno su se vratili te su u posljednju četvrtinu ušli s minusom od šest poena, 71:65.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je došla na svega minus jedan na otvaranju posljednje četvrtine  (73:72), ali je potom Evan Fournier vezao pet poena te je ponovno vratio Francuze na značajniju prednost. Slovenija došla do izjednačenja rezultata 78:78,  nakon pogreške sudaca, koji nisu priznali čisti koš Sloveniji, a Jaka Blažić je dobio tehničku, De Colo je pogodio tricu i već je bilo 82:78. No ni tu nije bio kraj, tri minute prije kraja Slovenija je stigla do poravnanja 85:85, nakon čega su promašili tri napada zaredom, kod 87:85 za Francuze Luwawu Cabarrot zabio je tricu za 90:86. Francuska je stigla nadomak pobjedi, a onda je uslijedila triler završnica.

Prepelič je pogodio tricu za 90:89 na 30-ak sekundi do kraja i sve je bilo otvoreno. Kako smo već spomenuli imala je Slovenija šut za pobjedu, Prepelič je krenuo na polaganje, ali Batum ga je sjajno blokirao i sve je napokon bilo gotovo.

Kod Francuza Nando De Colo zabio je 25 poena, a Evan Fournier je dodao 23. Mike Tobey je kod Slovenije ubacio 23 poena, a Luka Dončić je imao triple-double učinak od 16 poena, 18 asistencija i 10 skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.