Stadion na Maksimiru nakon pregleda dobio žutu oznaku: ‘Bio je u lošem stanju i prije samog potresa’

Foto: fah

Docent Mislav Stepinac bio je dio tima s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su nakon potresa obavili brzi pregled stadiona na Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stadion je u lošem stanju bio i već prije samog potresa. Od značajnijih oštećenja koja smo uočili inicijalnim pregledom, većina ih je na istočnoj tribini. Uočene su pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine, odlamanje zaštitnog sloja betona do glavne armature. Problematična su i oštećenja kratkih konzola koje služe kao oslonci glavnih metalnih stuba koje vode na tribine. Moguće je da su neka od tih oštećenja, u vidu tankih pukotina, postojala i ranije, ali je sada došlo do povećanja tih oštećenja. Sami stadion projektiran je na veća opterećenja od ovog potresa, ali zbog degradacije karakteristika materijala, korozije čeličnih dijelova i sličnog, čak i potresi manjeg intenziteta mogu napraviti veliku štetu. Tim koji je sudjelovao u pregledu dodijelio je “žutu” naljepnicu, tj. objekt je privremeno neuporabljiv i potreban je detaljni pregled”, objasnio je za Sportske novosti.

“U svakom slučaju, prije puštanja stadiona u funkciju potrebno je radi sigurnosti gledatelja napraviti detaljnu analizu konstrukcije cijelog stadiona. Radi se o konstrukciji koja prima veliki broj ljudi, trpi i dinamička opterećenja te se ne smije dovoditi u pitanje sigurnost posjetitelja. Posebnu pozornost treba obratiti na glavnu nosivu konstrukciju istočne tribine, metalne stupove i stubišta. Na sjevernoj tribini treba detaljno pregledati fasadu sa strane Maksimirske ceste kako ne bi došlo do otpadanja staklenih ploča ili ploča s vrha tribine. Iako konstrukcija nema mnogo novih vidljivih oštećenja, detaljan pregled treba napraviti i za stari dio zapadne tribine. Južna tribina nije pretrpjela vidljiva oštećenja. Odgovor na vaše pitanje vrlo je teško donijeti nakon inicijalnog pregleda, tj. teško je u ovom trenutku reći što su sve oštećenja od samog potresa, što je već bilo od ranije, a konačno stanje znat će se nakon detaljnog pregleda. Sjeverna i južna tribina ne bi trebale biti opasne, ali opet kažem, radi se o kompleksnom poslu i o ozbiljnim posljedicama koje se mogu dogoditi prilikom krive procjene stanja samog stadiona”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.