Što se dogodilo protiv Azerbajdžana i kako smo se uopće doveli u situaciju da se nakon briljantne igre u Trnavi moramo baviti kalkulacijama?

Foto: Twitter/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela doći do pobjede u Bakuu protiv Azerbajdžana. Poslije vrlo dobrog prvog poluvremena i više promašenih prilika Vatreni su u nastavku ostali bez snage te su kako se susret bližio kraju jedva stajali na nogama. Završilo je 1:1, razočaravajući rezultat kojim su si naši nogometaši ponovno zakomplicirali put prema Euru. Cilj uoči utakmice u Trnavi i Bakuu bio je šest bodova, osvojili smo četiri, dakle, nismo uspjeli i to treba otvoreno reći. Svjetski doprvaci moraju ići na pobjedu u svakoj utakmici, gdje god i protiv koga se god igralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što dalje, kako do Europskog prvenstva?

Sve držimo i dalje u svojim rukama, no, činjenica je da sada nemamo pravo na kiks, u igri su još devet bodova, pet ih trebamo za plasman na Europsko prvenstvo. Utakmica na Poljudu protiv Mađarske i eventualna pobjeda ipak neće biti, kako smo se nadali, dovoljni za konačno slavlje.

U ovom trenutku glavni konkurenti Vatrenih, Mađarska, Slovačka i Wales imaju utakmicu manje od Hrvatske, a večeras od 20:45 igraju Mađari i Slovaci, Hrvatskoj bi remi odgovarao, bolje rečeno najmanje loše bi nam ”sjeo” remi.  U slučaju pobjede Mađara protiv Slovačke Mađarska će prestići Hrvatsku te će nam pobjeći na dva boda razlike uoči utakmice na Poljudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito će mjesec raspleta biti listopad. Tada, naime, igraju Hrvatska i Mađarska u Splitu, pobjeda nam se poslije ipak blamaže u Bakuu čini kao imperativ dok u istom kolu Slovaci dočekuju reprezentaciju Walesa. Spomenimo da će Hrvatska u goste Walesu te da će i to biti jedno teško gostovanje. Za Hrvatsku je, ako ništa drugo, pozitivno to što još međusobne susrete igraju Slovačka i Wales te Wales i Mađarska, ne mogu svi pobijediti, netko mora i izgubiti.

No, zaboga, kako smo se uopće doveli u situaciju da se nakon onakve utakmice u Trnavi moramo baviti kalkulacijama? Jednostavno, kad promašite pet prilika, a nemate energije za cijelu utakmicu, izbornik zaboravi da treba mijenjati te Oršića uvede pet minuta prije kraja, petnaest minuta prije kraja Brekala, i to je to, slijedi kazna, zaslužena. U posljednjih pola sata reprezentacija koja nije ni među 100 na FIFA-inoj ljestvici bila je uvjerljivo bolja od službeno druge reprezentacije svijeta. To nije samo kiks, to je pogreška i to moramo priznati.

Kad smo već prisiljeni kalkulirati važno je spomenuti da bi za Zlatka Dalića i Vatrene ključna utakmica mogla biti kod Walesa 13. listopada, tri dana poslije derbija u Splitu. Dakako, ako će Hrvatska igrati kao protiv Slovačke nitko do kraja kvalifikacija, bez obzira kad nam se i tko nam se suprotstavio, nema šanse. Međutim, može li Hrvatska igrati u kontinuitetu na ”slovačkoj razini”, mogu li Vatreni trčati, a to nam je nedostajalo u drugom poluvremenu, punim tempom barem dvije utakmice zaredom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored do kraja kvalifikacija za Euro 2020.

Večeras od 20:45 Mađarska – Slovačka

10. listopada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska – Mađarska
Slovačka – Wales

13. listopada

Wales – Hrvatska
Mađarska – Azerbajdžan

16. studenog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska – Slovačka
Azerbajdžan – Wales

19. studenog

Wales – Mađarska
Slovačka – Azerbajdžan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.