Tko je bliži osmini finala? Pobjeda Dinama od koje svi hrvatski klubovi imaju koristi

dinama
Foto: fah

Nogometaši Dinama u četvrtak su deseti put igrali u Španjolskoj u europskim natjecanjima ostvarivši prvu pobjedu nakon devet poraza. Ukupno su u Španjolskoj odigrali 10 službenih susreta ostvarivši jednu pobjedu i devet poraza uz razliku pogodaka 6:29. Važno je napomenuti da do ove utakmice s Betisom Modri nisu niti jednom slavili u službenim utakmicama u Španjolskoj, niti su osvojili bod. Dakle, ovo je u svakom slučaju povijesna pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrao je Dinamo dvaput protiv Atletico Madrida, Villarreala i Seville, a jednom protiv Barcelone, Real Madrida, Valencije i Real Betisa.

Priča na koju treba staviti točku

Iako su Modri slavili u Sevilli dojam je, a trenutna forma Dinama to i potvrđuje, te sama kvaliteta španjolskog prvoligaša, da su Španjolci i dalje nešto bliže prolasku u osminu finala. Ili su te šanse u najmanju ruku podjednake. Betis je šestoplasirana momčad španjolskog prvenstva, jedne od najjačih liga na svijetu, dok je Dinamo na trećem mjestu HNL-a te je na jedvite jade svladao skromnu momčad Varaždina.

> Jarni dobio otkaz: ‘Nedopustivo da osoba na čelu reprezentacije navija protiv hrvatskog kluba’

Dinamo je bio dodatno motiviran zbog dan prije nepromišljene izjave tadašnjeg izbornika hrvatske U-17 reprezentacije Roberta Jarnija. Jednako tako bio je ‘galvaniziran’, što bi rekao pokojni Ćiro Blažević, neprimjerenom izjavom kapetana Brune Petkovića koji je Jarnija nazvao klaunom. Međutim, tu priču ne treba rastezati i na nju treba staviti točku s obzirom da njezino razvlačenje ide u prilog onima koji nisu previše sretni rezultatima i uspjesima hrvatske reprezentacije. I to ne samo nogometne, a što se i vidi posljednjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno je podsjetiti da su svjetski prvaci u vaterpolu, hrvatski reprezentativci predvođeni Ivicom Tuckom, ostali bez pravog dočeka, iako su ga zaslužili. Čelništvo Zagreba imalo je vremena z predizborne skupove na Trgu svetog Marka, za vrijeđanje, urlanje i prijetnje, a nije imalo vremena za organizaciju dočeka kakav priliči svjetskim prvacima.

Kako ova pobjeda Dinama utječe na hrvatski koeficijent?

Dan nakon pobjede, na službenim UEFA-inim stranicama, gdje se može pratiti kretanje koeficijenta, Dinamov koeficijent ostao je isti. Play-off runda se u Konferencijskoj, baš kao ni u Europskoj ligi, ne boduje za klupski koeficijent. No, boduje se na razini nacionalnih saveza. To znači da Dinamo pobjedom nije donio bodove sebi, ali ih je zato donio HNL-u. Ovaj put dva boda.

Podijeli li se to s brojem klubova koji su igrali europska natjecanja ove sezone, dođe se do brojke od 0.5, za koliko je hrvatski koeficijent jači nego ranije. Što je dovoljno za 21. mjesto na UEFA-inoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko koristi od igranja Dinama u Europi imaju drugi hrvatski klubovi?

Donosimo još jedan primjer. Od Dinamova igranja u Ligi prvaka opet će koristi imati čitav HNL. Pogledajmo 2022. godinu. Svi klubovi HNL-a koji se ne natječu u europskim skupinama dobili su na kraju sezone preko HNS-a od UEFA-e tzv. “solidarne uplate” po oko 500.000 eura. Tako su klubovi HNL-a u pet godina prije toga zahvaljujući Dinamu raspodijelili oko 13 milijuna eura.

Ukratko, posve je jasno zašto svaki uspjeh hrvatskog kluba, ma kako god se on zvao, na europskoj sceni, znači puno za hrvatski nogomet i sve hrvatske klubove. Naime, od tih pobjeda, remija, hrvatski nogomet živi, hrvatski klubovi imaju veću šansu za duži opstanak u Europi, a i velika je to promidžba za Hrvatsku nogometnu ligu. Veća gledanost klubova iz HNL-a na europskoj pozornici promovira HNL te otvara mogućnosti da jednog dana ojačana hrvatska liga bude na rasporedu nekih stranih TV postaja, jednostavno, da takvim eventualnim kupcima prodamo pravo na prijenos naše lige i time bi koristi imali svi klubovi u HNL-u, hrvatski nogomet, kako financijske, tako i one promotivne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.