Braća Sinković za Narod.hr: Iako nismo dominantni kao prije, imamo jasne planove

Foto: fah

Braća Valent i Martin Sinković prošle su godine osigurali svoj četvrti nastup na Olimpijskim igrama, onima u Parizu. Osim toga, vratili su se u dvojac bez kormilara, promijenili su disciplinu, iako su i u dvojcu na pariće bili uspješni. Iako godine idu, braća Sinković ne posustaju, imaju jasno zacrtane planove. A uz sportski, grade i svoje obiteljske živote. O svemu su nam braća Sinković ispričala u intervjuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Najveća novosti kod vas je promjena discipline, povratak u dvojac bez kormilara, iako ste bili uspješni i u dvojcu na pariće. Zašto onda ta promjena, kako ste se na nju odlučili?

Martin: Nakon što smo bili na odmoru nakon Svjetskog prvenstva, Valent je predložio prelazak u dvojac bez kormilara, izražavajući uvjerenje da tu imamo veće šanse za osvajanje zlata. Brzo sam se složio s tom idejom jer dijelim isto uvjerenje. Iako smo bili izuzetno uspješni u dvojcu na pariće, vjerujem da nam se pruža veća prilika za postizanje vrhunskih rezultata u dvojcu bez kormilara. Naravno, svjesni smo da ovo nije garancija za uspjeh, da nam zlato nitko neće pokloniti. I da ćemo morati naporno raditi kako bismo se vratili svojim prepoznatljivim zaveslajima i ostvarili vrhunske rezultate u ovoj disciplini.

> Premijera dokumentarnog filma o Nikoli Braliću 11. listopada u Zagrebu:’Kako sam stvorio braću Sinković’

Valent: Ne želimo stvoriti dojam da prelazimo na lakšu disciplinu gdje su “lošiji” veslači jer to ne smatramo istinitim i ne podcjenjujemo druge posade. Vjerujemo da tehnika i izdržljivost dolaze do izražaja više u dvojcu bez kormilara, dok su snaga i eksplozivnost važniji u dvojcu na pariće. U ovoj životnoj dobi, ako trebamo pobijediti utrku, lakše je boriti se s našom tehnikom nego eksplozivnošću, pa je ovo bio logičan slijed. Imamo privilegiju biranja discipline, što je rijetkost u svijetu sporta. Stoga smo odlučili iskoristiti tu slobodu kako bismo maksimizirali naše potencijale.

sinković
Foto: fah
Narod.hr: Prvo ozbiljno utrkivanje u novoj godini započinje u travnju, utrkom Svjetskog kupa u Vareseu, nakon čega slijedi Europsko prvenstvo u svibnju u Szegedu. No, kruna sezone definitivno je u Parizu, na Olimpijskim igrama, na koje ste se plasirali u rujnu prošle godine. Mnogi vas s pravom smatraju favoritima za osvajanje odličja. Na što ste najviše fokusirani?

Valent: Sada smo usmjereni na pripreme pred nadolazeću sezonu, s ciljem postizanja vrhunskih rezultata na svim natjecanjima. Nakon što smo se vratili u dvojac bez kormilara, fokusiramo se na intenzivne treninge koji će nam omogućiti da steknemo potrebnu sigurnost i tehničku profinjenost za natjecanja koja slijede. Posebno ćemo naglasiti rad na tehnici veslanja kako bismo bili što efikasniji na vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin: S nestrpljenjem očekujemo početak sezone, Svjetski kup u Vareseu, gdje ćemo imati priliku testirati svoju formu i vidjeti gdje se trenutno nalazimo. Nakon toga, usmjereni smo na Europsko prvenstvo u Szegedu, gdje ćemo već imati bolju predodžbu o našim mogućnostima. Naravno, vrhunac sezone su Olimpijske igre u Parizu, na koje smo se plasirali prošle godine i gdje želimo pokazati svoj maksimum. Svi nas smatraju glavnim favoritima za osvajanje odličja, ali ja mislim da smo favoriti i u borbi za zlato.

Narod.hr:  Bila bi to četvrta medalja na Olimpijskim igrama u nizu. Nakon srebra u četvercu u Londonu 2012. godine, zlata u dvojcu na pariće u Riju 2016. godine te zlata u dvojcu bez kormilara u Tokiju 2021. godine. Kakav je osjećaj osvojiti olimpijsku medalju? Je li svaka pobjeda jednaka ili je osvajanje odličja na Olimpijskim igrama ipak nešto posebnije?

Martin: Kad se prisjećam osvajanja olimpijskih medalja, uvijek me obuzme mješavina osjećaja koju mi je teško opisati riječima. Naravno, tu je bila ogromna euforija i sreća, ali ono što me zaista iznenadilo je duboki osjećaj spokoja i mira koji me obuzeo. Očekivao sam da će me preplaviti ekstaza i uzbuđenje, ali umjesto toga, osjećao sam se kao da sam napravio nešto veliko i važno, ne samo za sebe, već i za svoj tim, svoju zemlju. To je bio osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti koji ne možeš doživjeti ni s jednim drugim postignućem.

Valent: Istina je da ne možeš svaku pobjedu staviti u isti koš. Svaka medalja, bilo da je riječ o srebru, zlatu ili bronci, predstavlja krunu dugogodišnjeg rada, predanosti i žrtve. Olimpijska medalja nosi sa sobom poseban sjaj i težinu koja je neusporediva. Olimpijske igre su posebno važne jer predstavljaju vrhunac sportske karijere i mjesto gdje se susreću najbolji sportaši svijeta. To je kruna svakog sportaša i ne možeš usporediti osjećaj stajanja na postolju olimpijskih igara s bilo kojom drugom medaljom. To je nešto što nosiš sa sobom cijeli život, simbol nevjerojatnih truda, odricanja i snova ostvarenih. Olimpijsko zlato je nešto posebno, nešto što se pamti zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Narod.hr: Vaša priča je i na filmu ‘Kako sam stvorio braću Sinković’, koji otkriva nepoznato o Nikoli Braliću, vašem treneru. Kako vam se svidio ovaj film?

Martin: Film “Kako sam stvorio braću Sinković” donosi intiman pogled na našeg trenera Nikolu Bralića, otkrivajući mnoge nepoznate detalje iz naše karijere i odnosa s njim. Smatram da je film izvanredan jer pruža uvid u pozadinu naše priče i ističe ključnu ulogu trenera u našem uspjehu. Drago nam je da je trener Bralić dobio zasluženo priznanje kroz ovaj film i ponosni smo što smo dio te priče.

> Najveći uspjesi hrvatskog sporta u 2023.: Srebro Vatrenih, Srbić, braća Sinković…

Valent: Film o treneru Braliću bio je za mene izuzetno emotivan i značajan. Gledajući ga, osjećao sam ponos i duboku zahvalnost prema čovjeku koji je toliko doprinio našem uspjehu. Bio je to trenutak kada sam još jednom potvrdio koliko je Nikola Bralić zapravo važan za našu priču i koliko zaslužuje javno priznanje. Često je bio u sjeni, a ipak je bio ključni član našeg tima, naš mentor i voditelj koji nas je vodio kroz sve izazove i poteškoće. Bez njegove predanosti, stručnosti i neumornog rada, ne bismo bili tu gdje jesmo.

sinković
Foto: Produkcija filma i HOO
Narod.hr: Martin je sa suprugom Manuelom pokrenuo privatni biznis s proizvodnjom i plasmanom zdrave hrane usmjerene na potrebe sportaša. Otkud takva ideja?

Martin: Odluka da pokrenem posao zdravih grickalica proizašla je iz duboke želje da nastavim doprinositi sportskoj zajednici i nakon završetka svoje sportske karijere. Kada se pružila prilika, supruga Manuela i ja smo je objeručke prihvatili. Sretni smo što smo se upustili u tu avanturu, iako smo svjesni da nije lako biti poduzetnik. No, svaki dan se borimo i uživamo u tom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ideja proizašla je iz mog iskustva u sportu tijekom proteklih 20 godina, u kombinaciji s raznim situacijama koje sam prošao. Počeo sam razmišljati o užini koja bi zadovoljila sve kriterije današnjeg užurbanog načina života. Shvatio sam da je teško pronaći hranu koja je prijenosna, ne zahtijeva puno pripreme, zdrava je i ukusna. Budući da na tržištu nije bilo proizvoda koji bi zadovoljio sve te kriterije, odlučio sam potražiti zdrav kompromis. Tako se rodila ROW SPIRIT – zdrava alternativa za trenutke kada želite zdrav i ukusan obrok ili grickalicu.

ROW SPIRIT je brend usmjeren na stvaranje ukusnih i hranjivih proizvoda na bazi zobi s misijom pomoći ljudima da žive zdravije. Nude visokokvalitetnu, prirodnu i održivu hranu koja je odobrena od strane renomiranih nutricionista. Ponosan sam na svoj proizvod koji pruža rješenje za sve one koji traže zdravu i praktičnu hranu.

Narod.hr: Martine, često ističete koliko vam je važna supruga Manuela. Koja je tajna vašeg stabilnog braka?

Martin: Naš stabilan brak temelji se na dubokoj ljubavi, razumijevanju i podršci koju pružamo jedno drugome. Redoviti razgovori, iskrenost i otvorenost ključni su elementi naše veze. Manuela i ja uvijek se trudimo podržati jedno drugo u svim životnim izazovima i odlukama i mislim da je to ključ našeg uspjeha.

Foto: fah
Narod.hr: Valente, vi imate dvoje djece sa suprugom Antonelom. Kako balansirate između obitelji i sporta?

Valent: Balansiranje između obitelji i sportskih obveza zahtjeva dobru organizaciju, kao i veliko razumijevanje i podršku partnera. S obzirom na to da imamo dvoje djece, Antonela i ja se trudimo provoditi što više vremena s njima, unatoč zahtjevima moje sportske karijere. Antonela je izuzetna supruga i majka koja mi pruža veliku podršku i pomaže mi da se uskladim između obiteljskih obveza i sportskih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Instagram
Narod.hr:  Vratimo se još jednom na sport. Godine idu, možda nije moguće pobijediti baš u svakoj utrci, ali i dalje ste uspješni. Kakvi su planovi za budućnost?

Martin & Valent: Unatoč tome što nismo više dominantni kao prije, imamo jasne planove za budućnost. Nakon Olimpijskih igara u Parizu, cilj nam je nastaviti veslati sve do Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine. Iako svjesni da će postići vrhunske rezultate biti sve teže, ne gubimo motivaciju i želju za uspjehom. Nadamo se držati korak s najboljima i pružiti najbolje od sebe na svakom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.