Njemačka policija potvrdila: Bilo je više napada na žene nego što se do sada znalo

Njemačka policija je priopćila da su napadi slični onima kakvi su se na Silvestrovo dogodili u Koelnu, na zapadu Njemačke, bili rašireniji nego što je prvo bilo objavljeno i da su se dogodili u dvanaest od šesnaest saveznih zemalja, pišu u subotu njemačka glasila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U “dvanaest” njemačkih saveznih zemalja zabilježeno je spolno nasilje povezano s krađom u noći 31. prosinca, ističu dnevni list Sueddeutsche Zeitung i lokalne televizijske mreže NDR i WDR, prenoseći izvješće njemačke pravosudne policije (BKA).

Sve dosad pozornost je uglavnom bila usmjerena na Koeln, žarište tog nasilja i znatno manje na Hamburg, gdje je podneseno više od 200 prijava.

“Fenomen spolnog nasilja koji je dijelom bio povezan s krađom, veći je nego što se dosad znalo”, piše SZ na svojoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore je prošla pokrajina Sjeverno Porajnje-Westfalija, Koeln, Duesseldorf i Bielefeld, gdje je predano tisuću prijava. U puno manjoj mjeri slični su slučajevi zabilježeni u Hessenu (31), Bavarskoj (27), Baden-Wuerttenbergu (25), Bremenu (11) i Berlinu (6).

U Donjoj Saskoj, Brandenbourgu, Saskoj, Falačkom Porajnju i u Saarskoj dogodio se po jedan napad.

Kao i u Koelnu, gdje je podneseno tisuću prijava, napadi su bili upereni gotovo isključivo protiv žena. Svjedoci tvrde da je među napadačima bio veći broj mladića i muškaraca stranog podrijetla od 17 do 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadi u Koelnu koje je policija pripisala mladićima iz zemalja Magreba i drugih dijelova arapskog svijeta, potaknuli su u Njemačkoj raspravu o politici prihvata migranata kancelarke Angele Merkel u čiju je zemlju u 2015. stiglo više od milijuna tražitelja azila.

U subotu je Aydan Oezoguz, zadužen za pitanje integracije, ocijenio u dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung da su ti napadi “zatrovali” atmosferu u Njemačkoj. “Nekoliko stotina kriminalaca ne zastupa milijun izbjeglica”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.