Američki Senat izglasovao zakon kojim se ukidaju sredstva Planned Parenthoodu

Nakon niza neuspjelih pokušaja Republikanaca da kroz oba doma američkog Kongresa prođe zakon za prestanak financiranja Planned Parenthooda (klinike za planirano roditeljstvo) novcima poreznih obveznika, u četvrtak se napokon dogodio dugo očekivani uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Planned Parenthood, najveći lanac klinika za abortuse u SAD-u, u kojima se godišnje usmrti i do 325.000 nerođenih beba, u središtu je skandala zbog otkrića o ilegalnoj trgovini dijelovima tijela pobačene djece.

Nakon što su tajno snimani video materijali koji prikazuju čelnike Planned Parenthooda kako pregovaraju o prodaji dijelova tijela abortiranih beba dospjeli u javnost pokrenuto je niz istraga u američkom Kongresu i nekoliko na razini saveznih država.

Međutim, svi dosadašnji pokušaji Republikanaca za obustavom financiranja Demokrati su uspješno blokirali, budući da Republikanci nisu imali dovoljnih 60 glasova koji su potrebni za prolazak važnih zakona u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak su iskoristili mehanizam koji je vezan uz usklađivanje proračuna i koji dopušta niži prag – samo 51 glas – za prolazak zakona koji se tiču promjena u vezi proračunskih prihoda i troškova. Prijedlog zakona prošao je u Senatu s omjerom glasova 52 naspram 47, a glasovanje je išlo gotovo isključivo uz stranačku liniju. 

Očekuje se da će prijedlog zakona bez problema proći u donjem Domu zastupnika.

U prijedlog zakona uvrštena je odredba koja se izravno odnosi na Planned Parenthood i u kojoj se ta organizacija čak izrijekom spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi postao zakon, Planned Parenthood bi ostao bez 80 posto sredstava koje prima iz saveznog proračuna, a sredstva bi se preusmjerila u lokalne i okružne bolničke centre. Naročito se to odnosi na financiranje iz vladinog programa za jeftino ili besplatno zdravstveno osigranje Medicaid.

Pokušaj rušenja tzv. Obamacarea

Međutim, očekuje se da će predsjednik Barack Obama sasvim sigurno uložiti veto, a Republikanci nemaju dovoljno ruku u Kongresu da bi srušili njegov veto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovaj prijedlog zakona ujedno je i jedan od najuspjelijih pokušaja rušenja tzv. Obamacarea od Republikanaca.

Obamacare ili Zakon o zaštiti pacijenta i osiguranju koje si svatko može priuštiti (ACA) važan je dio velike zdravstvene reforme koju provodi Barack Obama, oko kojeg su međutim podijeljeni Amerikanci, naročito srednji sloj. Republikanci su već na desetke puta glasovali da bi opozvali zakon, što je jednom čak dovelo do paralize rada vladinih agencija.

Prijedlogom zakona koji je u četvrtak prošao u Senatu opozivaju se dijelovi spornog zakona koji su najviše podijelili javnost, kao što su novčane kazne koje su predviđene za pojedince i poslodavce koji nemaju ili ne pružaju ovu vrstu zdravstvenog osiguranja.

Republikanci ostaju vjerni vrijednostima poštivanja ljudskog života

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republikanci nemaju nikakvih iluzija da će izbjeći veto predsjednika Obame, međutim, ovime su htjeli poslati važnu poruku svojim biračima da su ozbiljni u namjeri rušenja Obamacarea i uskraćivanju federalnog novca Planned Parenthoodu te da će stranka ostati vjerna vrijednostima poštivanja ljudskog života.

Također su ostvarili bitan presedan i ostavili otvorenom zakonsku mogućnost za ostvarivanje ova dva cilja. Ako se 2016. izabere predsjednik koji će biti pro-life orijentiran, zakon bi vrlo lako mogao postati stvarnost.

Za sada to može spriječiti jedino predsjednik Obama.

Predsjednik obiteljske udruge Family Research Council Tony Perkins opisao je ishod glasovanja kao „ogromnu pobjedu za nerođenu djecu, njihove majke, ali i porezne obveznike.“

„Po prvi puta za vrijeme mandata predsjednika Obame, i američki Senat i Dom zastupnika odobrili su zakon koji znači početak kraja nametnutog prisilnog partnerstva između poreznih obveznika i Planned Parenthooda“, rekao je Perkins.

„Predsjednik Obama će sada snositi punu moralnu odgovornost za slanje naših poreznih dolara organizaciji koja je umješana u prodaju dijelova tijela nerođenih beba.“

Planned Parenthood, organizacija za promicanje industrije pobačaja i gender ideologije

Podsjetimo, američka podružnica organizacije Planned Parenthood, kako su pokazali video isječci koje je objavio američki Centar za medicinski napredak, prodaje dijelove tijela pobačene djece, ali i cijele netaknute leševe te je u tu svrhu uvelike promijenila abortivne postupke, što je zakonom strogo zabranjeno, kako bi organi ostali netaknuti i, samim time, profit bio veći.

Tako je šira javnost u objavljenim snimkama o trgovini organima abortiranih fetusa unutar lanca klinika za planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) mogla vidjeti direktoricu odjela istraživanja Planned Parenthooda Gulf Coast u Houstonu Melissu Farrell na sastanku s potencijalnim kupcem kako objašnjava koji je najbolji način prikupljanja organa iz abortirane djece.

Direktorica sasvim otvoreno govori o promjeni postupka pobačaja kako bi ga se prilagodilo uspješnijem prikupljanju fetalnih organa, što američki savezni zakon izričito zabranjuje. Cilj je izvući cijeli fetus iz maternice što više “očuvan”, neoštećen, a zatim ga podijeliti na dijelove odnosno različite uzorke ili na različite “stavke”, kako to stručno naziva i opisuje Melissa Farrell.

Nimalo etički način zarade ove organizacije već je rezultirao time da joj je pet američkih saveznih država ukinulo financiranje, njih trinaest započelo istragu, a saslušanja su započela i na federalnoj razini.

Planned Parenthood već preko 40 godina djeluje i u afričkim i latino–američkim zemljama s ciljem: povećanja dostupnosti pobačaja, širenja zakona koji promiču legalizaciju pobačaja i geneder ideologije.

Spomenuta organizacija dio je međunarodne organizacije čije podružnice djeluju i na prostoru Europske unije, a koju Europska komisija velikodušno financira. S obzirom na to da se podružnice ove organizacije nalaze u većini država članica, ne može se isključiti mogućnost da se isto ne događa i na prostoru Europske unije. Na ovaj nezakonit i gnjusan čin vrijedan prijezira hrvatska je zastupnica Marijana Petir već upozorila Europski parlament na njegovoj plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu krajem ljeta te zatražila pokretanje istrage i na europskom tlu. Više o tome možete vidjeti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.