Beograd: Milošević priznao ubojstva i sudjelovanje u ubojstvima civila u Sotinu 1991.

Nekadašnji mještanin Sotina Žarko Milošević priznao je u petak pred vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ubojstva i sudjelovanje u ubojstvima 16 svojih sumještana koncem 1991. godine.

Milošević, koji je s još četvoricom optužen za likvidaciju 16 civila iz Sotina od listopada do prosinca 1991. godine, u svom je današnjem iskazu na glavnoj raspravi ponovio izjave i priznanja na temelju kojih je s Tužiteljstvom za ratne zločine postigao sporazum i priznao krivnju u zamjenu za devet godina zatvora i status okrivljenog suradnika u daljnjem tijeku sudskog procesa.

Saslušanjem Žarka Miloševića pred tročlanim vijećem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljen dokazni postupak u glavnoj raspravi protiv petorice optuženih za ratne zločine u Sotinu kod Vukovara koncem 1991.

Suđenje je započelo u srijedu, a na optuženičkoj klupi su nekadašnji stanovnici Sotina – Žarko Milošević Žare, Dragan Lončar i Mirko Opačić zvani Sentin, te časnik tadašnje JNA Miodrag Milinković i pripadnik Teritorijalne obrane Dragan Mitrović iz Srbije.

U prethodna su dva dana pod optužbom za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima civila nesrpske nacionalnosti četvorica od pet optuženih, Mitrović, Lončar, Opačić i Milinković, odbacili navode optužnice i zanijekali sudioništvo u zločinima koji su im na teret stavljeni optužnicom Tužiteljstva za ratne zločine Srbije.

Milošević je u procesu dobio status okrivljenog suradnika nakon što je s tužiteljstvom postigao nagodbu o priznanju krivnje za kaznu od devet godina zatvora, od maksimalnih 20 godina koliko predviđa kazneni zakonik.

Srbijansko tužiteljstvo je istragu za zločine u Sotinu u veljači 2013. godine prvotno naložilo protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane (TO) u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, a optužnicu je podignulo 31. prosinca 2013. protiv ukupno pet okrivljenika stavljajući im na teret kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu, u listopadu i prosincu 1991. godine. Odjel suda za ratne zločine u Beogradu potvrdio ju je 16. lipnja prošle godine.

U travnju 2013. u masovnoj grobnici u okolici Vukovara nađeni su posmrtni ostaci 13 civila ubijenih u Sotinu.

Obitelji i rodbina stradalih mještana Sotina rekli su na kraju prvog dana suđenja da očekuju osuđujuće presude za optužene, ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Dokazni postupak u procesu za ratne zločine u Sotinu koncem 1991. godine bit će nastavljen saslušanjem svjedoka 16. 17 i 18. ožujka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Modzzak