Biden očekuje od Vučića razvoj odnosa Srbije s EU i SAD

Američki potpredsjednik Joseph Biden poručio je srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću kako od njegovog vodstva u regiji očekuje da osigura razvoj odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije te njezinih europskih partnera u potpori međunarodnim načelima.

“Unaprijed se veselim našem radu na zajedničkim prioritetima, uključujući promoviranje gospodarske modernizacije i poboljšanje investicijskog ozračja i jačanje naših bilateralnih odnosa”, navode mediji poruku američkog potpredsjednika srbijanskom premijeru.

Poruku Bidena Vučiću prenose i svjetske agencije, a upućena je srbijanskom premijeru dan uoči početka službenog dvodnevnog posjeta Srbiji ruskog šefa diplomacije Sergija Lavrova koji dolazi u Beograd u ponedjeljak 16. lipnja.

“Vaše predvodništvo je od ključnog značaja za produbljivanje odnosa između naših dviju zemalja. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati zalaganja vaše vlade da od Srbije napravite faktor stabilnosti u regiji Balkana, ali i izvan njega”, poručio je potpredsjednik SAD-a.

U Bidenovoj poruci naglašava se da je i kriza u Ukrajini “samo ojačala riješenost Sjedinjenih Država da podupru Europu, koja je cjelovita, slobodna i živi u miru”.

“Uzdam se u vaše čelništvo kako bih bio siguran da će Srbija stajati uz svoje europske partnere u potpori međunarodnim načelima, s obzirom na to da stremite ka pravima i privilegijama članstva u Europskoj uniji, kao i na to da Srbija preuzima predsjedavanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) 2015.”, istaknuo je Biden.

Američki potpredsjednik podupire Srbiju i u nastojanju da prema susjedu Bosni i Hercegovini bude “glas tolerancije, jedinstva i napretka ka euroatlantskim integracijama”, te da nastavi proces normalizacije odnosa s Prištinom.

“Vaše zalaganje da u potpunosti normalizirate odnose s Kosovom od presudnog je značaja, ne samo za ostvarenje članstva Srbije u EU, već i za poboljšanje života ljudi u Srbiji i na Kosovu”, naglašava američki potpredsjednik u poruci premijeru Srbije.

Čestitajući Vučiću preuzimanje dužnosti premijera Srbije i izražavajući sućut zbog žrtava nedavnih poplava, Biden je poručio i da je SAD spreman “pružiti dodatnu potporu za oporavak i izgradnju“ u otklanjanju posljedica šteta koje je Srbija pretrpjela u svibanjskom poplavnom valu.

Bidenova poruka Vučiću upućena je upravo uoči posjeta ruskog šefa diplomacije Beogradu, a američka agencija Bloomberg navodi da će jedna od tema biti plinovod Južni tok, čiji prekid izgradnje traži Europska unija. Analitičari u Srbiji, međutim, ocjenjuju da će upravo posjet Lavrova “pokazati da je Rusija i dalje na Balkanu”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: FaH