Bolnica u Teksasu želi djevojčici uskratiti aparate potrebne za održavanje života – suprotno želji roditelja

Foto: GettyImages

Vijest o malenoj djevojčici Tinslee Lewis objavljena je prvi put još u studenom 2019. godine. Tada je Tinslee imala devet mjeseci i bila je u središtu sudske bitke između obitelji i bolnice koja se brinula za nju.

Rođena je prije termina i pati od rijetke urođene srčane mane koja se naziva Ebsteinova anomalija, što u konačnici može dovesti do zatajenja srca te su joj također oštećena i pluća, a većinu svog života provela je u inkubatoru. U rujnu 2019. etički je odbor dječje bolnice Cook (Cook Children’s Hospital) u Fort Worthu u Teksasu odlučio da Tinslee nema šanse za napredovanjem i kako pati. Suprotno željama njezine majke Trinity, bolnica je inzistirala na tome da se djevojčici uskrate aparati potrebni za održavanje njezina života i skrb te da bez medicinske intervencije umre prirodnom smrću.

> Cijeli se svijet ujedinio: Država ne može odlučivati o životu Charlija Garda

> Mali Charlie zaspao posljednji put: Preminuo dječačić čiju je borbu za život pratio cijeli svijet

> Malena Tafida dobro se oporavlja u Italiji nakon što ju je britanska bolnica htjela skinuti s respiratora

Bolnica se pokušala pozvati na državni zakon koji omogućuje bolničkim etičkim odborima da budu krajnje sredstvo kada se liječnici i pacijenti ne mogu složiti oko medicinskih odluka. Zakon uključuje “pravilo od 10 dana” koje zahtijeva da obitelj, koja se ne slaže s odlukom bolnice o uklanjanju životnog osiguranja pacijenta, pronađe drugu ustanovu koja je spremna uzeti pacijenta u roku od 10 dana. Kritičari zakona ukazali su na to kako “kriminalci u smrtnoj kazni imaju više prava od pacijenata u teksaškim bolnicama”, prenosi LifeSiteNews.

U priopćenju za javnost grupa Texas Right to Life podijelila je videozapis koja je snimila majka djevojčice i koja prikazuje djevojčicu otvorenih očiju kako maše rukama u zraku. Citirana je izjava majke koja je rekla: „Zašto toliko žele ubiti moje dijete? Oni [Cook Children’s Hospital] poručuju sucima kako se Tinslee ne može kretati ili komunicirati, što nije istina. Samo pogledajte video.”

Udruzi Texas Right to Life obratilo se još sedam drugih obitelji vezano uz pravilo od deset dana.

Cook Children’s Hospital odlučno je odbio izvesti potrebnu traheotomiju na djevojčici, iako je ovo standardna medicinska preporuka za pacijente kojima je potrebna mehanička podrška u disanju. Sredinom srpnja ove godine profesor na Medicinskom ogranku Sveučilišta u Teksasu, odjelu za kardiovaskularnu kirurgiju, komentirao je koliko je neobično to odbijanje, rekavši: „S bebom T.L. ne bi se trebalo postupati drugačije nego sa bilo kojim drugim djetetom… ovdje su vrlo specifične koristi za pacijenta od provođenja ovog postupka.”

Krajem srpnja Live Action News izvijestio je o privremenoj zabrani bolnice da donosi ovakve odluke na štetu djeteta, dok ne završi suđenje.

Trenutno Cook Children’s i dalje odbija umetanje traheostomske cijevi, što sprječava njezin premještaj u drugu medicinsku ustanovu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lifesitenews