Crnogorski predsjednik Đukanović uputio sućut obitelji prof. Banca i zahvalio se na ‘snažnoj podršci crnogorskoj državi’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

U utorak je nakon kratke i teške bolesti u 73. godini preminuo prof. dr. sc. Ivo Banac, istaknuti hrvatski povjesničar, intelektualac, pisac i političar, profesor emeritus na Yaleu. Ispraćaj je održan na groblju Mirogoj u petak.

> Preminuo ugledni povjesničar i intelektualac prof. dr. sc. Ivo Banac

Obred je pred brojnim okupljenima, prijateljima i obitelji služio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić koji je tijekom kratke i teške bolesti bio uz prof. Banca kao njegov ispovjednik i prijatelj. Sprovod će biti održan u ponedjeljak 6. srpnja na dubrovačkom groblju sv. Mihajla u 18 sati, a sveta misa 7. srpnja 2020. u 19 sati u crkvi sv. Vlaha.

Đukanović: Zahvalni smo za snažnu podršku u obrani prava na slobodu i međunarodnu afirmaciju suvremene crnogorske države

Izraze sućuti obitelji uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, brojni kolege i profesori sa američkih sveučilišta, kao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

“Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti Vašeg cijenjenog supruga, profesora Iva Banca. Otišao je jedan od posljednjih velikana sa jugoslovenskih prostora, erudita, naučnik, čovjek rijetkih ljudskih vrlina koji je u Evropi i svijetu reprezentovao kulturne vrijednosti ne samo hrvatskog, nego svih naših naroda. Mi u Crnoj Gori smo se ponosili njegovim prijateljstvom, zahvalni za snažnu podršku u odbrani prava na slobodu u odsudnim trenucima naše novije istorije, i za međunarodnu afirmaciju savremene crnogorske države. Kao uzorni izdanak stare dubrovačke porodice, Ivo je svojim životom svjedočio o bliskosti naših veza kroz vjekove. Zajedno s Vama žale ga mnogi prijatelji i poštovaoci, svi koji su ga poznavali lično, ili kroz njegovo veliko djelo.

Molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešća i da iskrena saosjećanja prenesete bliskima.”, napisao je Đukanović u pismu supruzi Andrei Feldman Banac.

> Prof. Banac: ‘Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori ograničava velikosrpsko djelovanje na jugu jadranskog prostora’

Podsjetimo, prof. Banac je često je sudjelovao u javnim polemikama, podržavao je referendumske inicijative, a desetljećima je upozoravao na posljedice komunističkih zločina te podržao obnovu Crnogorske pravoslavne crkve.

“Raspadom Jugoslavije independistički pokret u Crnoj Gori iznjedrio je traženja za obnovom Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), do čega je i došlo 1993. godine. No, ova mala zajednica, bez velikog broja svećenika i vjernika, dijelom iz zbog korjenite ateizacije crnogorskih nacionalnih snaga, morala se suočiti s moćnijom SPC-om, koja je po mnogo čemu predstavljala kontinuitet rojalističkih, četničkih i velikosrpskih snaga, koncentriranih u dijelovima Crne Gore, posebno na sjeveru. Nakon nezavisnosti, Đukanićevo vodstvo je okolišalo je oko vjerske politike, ali suočeno sa subverzivnom politikom, posebno nakon ruskog pokušaja atentata na predsjednika Đukanovića 2016. godine i ulaska Crne Gore u NATO-savez 2017., odlučilo se suprotstaviti zloporabi vjerskih osjećaja sa strane SPC, a sve u korist denacionalizacije Crne Gore i slabljenja njene nezavisnosti. Usvajanje današnjeg zakona važan je korak u smjeru ograničenja velikosrpskog djelovanja na jugu jadranskog prostora.”, istaknuo je prof. Banac.

Predvidio je da su pred nama još veći javni sukobi, a o njihovom ishodu ovisit će demokracija, ljudska prava, mir i gospodarska sigurnost u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Ne smijemo biti malodušni, radi nas samih i naše budućnosti, ali i radi svih žrtava totalitarizma, svih palih za slobodu u našem ratu za nezavisnost”, poručio je prije nekoliko godina prof. dr. sc. Banac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr