Demokrati u Minnesoti donose zakon o ‘pravu na pobačaj’ do rođenja djeteta – zaštitu gube i djeca koja su preživjela pobačaj

Foto: Depostitphotos

Država Minnesota u SAD-u zakonski će omogućiti pobačaj do rođenja djeteta iz bilo kojeg razloga. Žele ukloniti i pravo na život i zaštitu djece koja su preživjela pobačaj. Guverner i Senat u Minnesoti su u rukama Demokratske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je već usvojen u Domu u kojem većinu imaju Demokrati s 69-65 glasova. Katolički biskupi preklinju zakonodavce da se ovaj užasan i nehumani zakon ne usvoji.

Katolički biskupi Minnesote pozvali su zakonodavce da glasaju protiv prijedloga zakona koji bi kodificirao “pravo na pobačaj”, predlažući umjesto toga niz mjera za obitelj za koje kažu da će smanjiti broj pobačaja, piše CNA.

Pobačaj do rođenja djeteta bit će moguć iz bilo kojeg razloga

H.F. 1 iz Minnesote, koji ima prateći prijedlog zakona u državnom Senatu, usvojio je Dom u siječnju 2023. tijesnim omjerom 69-65 glasova. Pobačaj je već dostupan u Minnesoti tijekom cijele trudnoće iz velikog broja  razloga. Sadašnji prijedlog zakona dao bi “pravo na pobačaj” u Minnesoti do rođenja iz bilo kojeg razloga. To se čini pod frazom “reproduktivne slobode”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasebni prijedlozi zakona koji se razmatraju u Minnesoti uklonili bi zahtjeve za obavještavanje roditelja maloljetnica koje traže pobačaj. Također bi uklonili zaštitu za bebe rođene žive nakon pobačaja.

Katolički biskupi te države na srednjem zapadu žalili su se na žurbu s kojom su prijedlozi zakona napredovali i preklinjali su zakonodavce da “zastanu” i razmotre šire implikacije.

> Predsjednica udruge Studenti za život, Mateja Borovec: Pobačaj nije nikakvo rješenje jer on samo lažno ‘rješava stvar’

Katolički biskupi preklinju da se izglasani prijedlog zakona ne usvoji u Senatu

“Kada razmatramo politiku o bilo kojem pitanju, moramo uzeti u obzir sve one koji će biti pogođeni. U ovom slučaju, to uključuje majku, oca, a posebno nerođeno dijete čiji se život oduzima”, rekli su biskupi Minnesote u izjavi od 26. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U post-Dobbsovom svijetu u kojem države koje dopuštaju pobačaj imaju odgovornost i regulirati tu praksu i zaštititi ljudski život u nastajanju, trebali bismo raditi na pronalaženju zajedničkog jezika o izazovima koji su pred nama u Minnesoti. Čvrsto stojimo da svako dijete treba biti dobrodošlo u životu i zaštićeno zakonom.”

Zabrinutost biskupa oko zakona H.F. 1/S.F. ide dalje od pobačaja. Upozorili su da bi uvođenje “reproduktivne slobode” u državi moglo otvoriti vrata dodatnim neželjenim posljedicama, uključujući mogućnost maloljetne djece da se podvrgnu terapijama za promjenu spola i sterilizaciji bez pristanka roditelja. Također je zabrinjavajuće potencijalno kršenje prava na savjest i vjersku slobodu individualnih i institucionalnih pružatelja zdravstvenih usluga koji ne žele pružiti te tretmane, rekli su biskupi.

> Mislio je da je pobačaj medicinska njega za žene, a onda je shvatio da postoje dva pacijenta

Biskupi predlažu alternativu pobačaju – pomoć majkama i djeci na svaki mogući način

Katolički čelnici ponudili su prijedloge za zakonodavne prioritete za koje su rekli da će pomoći u pružanju podrške majkama u potrebi, smanjujući potražnju za pobačajem. Napomenuli su da je Katolička konferencija Minnesote sastavila skup prijedloga politike za obitelj na posebnoj web-stranici pod zastavom projekta pod nazivom Obitelji prije svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sažimajući njihove prijedloge, „ova potpora znači, između ostalog, politike koje financiraju: pomoć u prehrani za trudnice; zdravstveno osiguranje tijekom i nakon trudnoće za majku i dijete; pomoć za brigu o djeci; i odgovarajuće stanovanje. Donošenje razumno plaćenih zakona o dopustu za obitelj i njegovatelje pomoglo bi ljudima da zadrže posao i brinu se za svoju novorođenčad. Preispitivanje jesu li naše politike posvajanja nerazumno opterećene pretjeranim troškovima ili preprekama sudjelovanju također je imperativ”, rekli su biskupi.

Obitelj se mora vratiti u pravi položaj kao temelj društva i svijeta

“Također tvrdimo da postoji društvena dužnost da se uklone nepotrebne prepreke sklapanju braka, rađanju djece i mogućnosti njihovog dobrog odgoja. Uzdižući obitelj na vrh političkih prioriteta naše države, možemo pomoći da se obitelj vrati na pravi položaj kao temeljne građevne jedinice društva u kojoj djeca najbolje napreduju.”

Minnesota je posljednja američka savezna država koja je poduzela korake u svom zakonodavstvu kako bi potvrdila “pravo na pobačaj”, iako druge države razmatraju nove zakone. U Maineu, guvernerka Janet Mills, demokratkinja, signalizirala je potporu prijedlogu zakona kojim se dopuštaju pobačaji u bilo kojem trenutku trudnoće uz odobrenje liječnika.

Druge su države već donijele dalekosežne zakone o pobačaju posljednjih godina. Naime, Colorado, koji je već dopuštao pobačaj do rođenja, donio je zakon u travnju 2022. koji je isključio sva prava na nerođenu djecu, dopuštajući pobačaj iz bilo kojeg razloga – uključujući razloge invaliditeta, spola i rase – do rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o pobačaju još nije izglasano u državnom Senatu Minnesote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.