Dvije trećine švicarskih građana (67%) podupire referendum o ustavnoj zaštiti braka

Dvije trećine švicarskih građana (67%) podupire referendum o ustavnoj zaštiti braka, koji će se održati 28. veljače 2016., rezultat je ankete provedene od gfs.bern instituta za društvena istraživanja.

Švicarci će u nedjelju, 28. veljače, odlučiti žele li spriječiti diskriminaciju i nepovoljno tretiranje braka kao ekonomske zajednice u odnosu na ostale načine života, posebno u području poreza i socijalnih osiguranja, što se kao problem u Švicarskoj već vuče nekoliko godina. Ukoliko prođe, referendumom će se također definirati brak kao “trajnu zajednicu, reguliranu zakonom, između muškarca i žene”. Zanimljivo je da prema navedenoj anketi gfs.bern instituta više od 50% glasača liberalnih i lijevih stranaka podupiru referendum.

Prema švicarskom ustavu, da bi referendum prošao, glasovati “za” treba više od 50 posto švicarskih glasača (kojih je ukupno oko 5,6 milijuna) te također više od 50 posto od 26 kantona (tj. zbirno “23 kantona” jer referendumski glas 6 od 26 kantona zbog povijesnih okolnosti vrijedi polovično). Kanton glasuje “za” ili “protiv” ovisno o tome je li većina birača u tom kantonu glasovala za ili protiv.

Odluku o raspisivanju referenduma donijela je Federalna skupština Švicarske Konfederacije 19. lipnja 2015. na zahtjev narodne inicijative “Za brak i obitelj – protiv nepravde prema bračnim parovima” i prikupljenih 120.000 potpisa građana, o čemu možete više pročitati ovdje.

Izvor: narod.hr
Photo: Amie Fedora/flickr